Hikari ajánlásával: könyvajánló a magyar kultúra napja alkalmából



Sziasztok!
Mivel ma ilyen fontos napot ünneplünk, úgy döntöttem összeszedek hét olyan kortárs szerzőt, (heten, mint a gonoszok) és az ő könyveiket, amiket érdemes elolvasni akár többször is.
Mert a hazai szerzők is írnak olyan jól, mint a külföldi bestsellerek.
Megéri őket is olvasni, higgyetek nekem. Igyekeztem különböző műfajú regényeket összeválogatni.

 
A tavalyi évem nagy felfedezése volt számomra Vivien Holloway: Végtelen horizontja. Vivi már korábban is bebizonyította számomra, hogy nagyon jól ír női karaktert, de ezzel a könyvével vett meg magának igazán, főleg amiatt, mert megszerette velem a steampunk műfajt. Olyan könyv, amit csak olvasna és olvasna az ember, akár többször is. Még mindig fáj a szívem, hogy nincs folytatása.


 

Nem titok, ha azt mondom, hogy az írónő minden könyvét olvastam, Róbert Katalin: Szívből színből igazán regénye áll legközelebb a szívemhez. Egyrészt azért, mert ez volt az első könyvem Katitól, másrészt, mert ilyen különleges LMBT regényt azóta sem olvastam. Kell hozzá egy kis nyíltság és elfogadás, de ha ez megvan, akkor nem mindennapi könyvet fog a kezében tartani az olvasó.



 
Amikor elkezdtem, Papp Dóra: Tükörlelkek könyvének első részét azt hittem, hogy valami ezerszer lerágott csont ifjúsági kliséhalmot kapok, bocsi Dóri, előítélet lvl 100 de hamar bebizonyosodott, hogy hatalmasat tévedtem.  A stílus olvasmányos, és gördülékeny, a karakterek pedig egytől-egyig szerethetőek; ha nem is valamelyik főszereplőt, de mindenki megtalálja azt, akivel azonosulni tud. Én például kifejezetten kedveltem Pault is.
Szerintem a Tükörlelkek egyike azon ifjúsági regényeknek, amit bármelyik gimnazistának szeretettel merek ajánlani. Kicsit megtaláljuk önmagunkat a sorok között.

 
Az írónő, akinek valamelyik regénye mindig megjelenik az ilyen listáimon. Nagyon gondolkodtam, hogy On Sai: Calderon, avagy hullajelölt kerestetik, vagy a VP könyvét írjam, de végül ez lett. Két okból is. 1) ez a regény törte meg az ellenállásomat a sci-fi műfajjal kapcsolatban. 2) Az a fanyar humor, és csipkelődés ami Calderon és Taina között van, még a legsavanyúbb olvasó arcára is mosolyt képes csalni.
Arról nem beszélve, hogy hiába kerek, lezáró mindkét eddig megjelent kötet, nagyon várom a folytatást. Talán, ha ajánlom, és többen fogják olvasni, akkor On Sai is elkezdi írni a folytatást.
 

Szaszkó Gabriella: Maradj velemje nem egy könnyű regény. Nem is rózsaszín-cukormázás lányregény, épp emiatt kell hozzá egy megfelelő lelki hangulat és erő. Szaszkó Gabi egy olyan témáról ír, ami mindennapos a mai világban, mégis tabunak számít beszélni róla. Elismerésem az írónőnek, mert még ennek ellenére is élmény volt olvasni, és bármennyire fájt, nem tudtam nem átérezni a helyzetet.

 

Álomgyáros regényekkel mindig hadilábon állok, főleg, ha magyar az adott könyv. J. K. Smith: Szerelem hirdetésre című könyve viszont magasan megugrotta azt a lécet, amit általában fel szoktam állítani. Rengeteget nevettem ezen a könyvön, még úgy is, hogy egy kicsit elrugaszkodott a realitás talajáról (vagy talán éppen amiatt, nem tudom). Peregtek a lapok, teljesen kikapcsolt, arra a kis időre, amíg olvastam.


 

Már akkor tudtam, hogy Benina: Megsebzett szabadság című könyve bekerül ebbe a listába, amikor elkezdtem írni. Két éve olvastam először, emlékszem, rokonoknál voltam, és kiakadtak, hogy másfél nap alatt elolvastam. De ha egyszer visz magával a történet, nem tudtam mit tenni.
Különleges történelmi romantikus, ami visszakalauzol az ősmagyar korba, és miközben olvassa az ember, szeretne abban a korban élni, Daval oldalán. Én legalábbis így éreztem.




Olvastam még jó néhány magyar szerzős könyvet, így nehéz volt kiválasztani hetet, de végül csak sikerült.
Legyünk büszkék a magyar kultúránkra, olvassunk magyar irodalmat. Hazait is.


Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.