Meik Wiking Hygge


"A hygge a felelősségteljes, stresszes, törtető felnőtt énünknek ad pihenőt. Nyugi, csak egy kis ideig. Arról szól, hogy egy egyszerű élvezetben megéljük a boldogságot, és tudjuk, minden rendben lesz."

Kiadó: Kossuth
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 288
Fülszöveg:
Egyre ​többször halljuk, hogy Dánia a világ legboldogabb országa. Mi lehet a dánok titka, ami a legboldogabb nemzetté teszi őket? Meik Wiking, a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója többéves munkája során arra jutott, hogy a válasz nem más, mint a hygge.
Ezt a kifejezést fordították már a meghittség művészetének, a lélek otthonosságának és a megnyugtató környezet élvezetének is, ám ahhoz, hogy valóban megértsük ennek a különleges életérzésnek a lényegét, néhány kifejezésnél többre lesz szükségünk.
Ennek a gyönyörű és inspiráló könyvnek a segítségével lépésről lépésre sajátíthatjuk el a hygge – és általa a boldogság – titkát: megtudhatjuk, milyen szerepet játszanak ebben a fények, a jó ételek, a társas kapcsolatok, a karácsony vagy éppen az öltözködés.
A rengeteg érdekes információ és összefüggés mellett a gazdagon illusztrált kötet gyakorlati tanácsokkal (konkrét példákkal, receptekkel, ötletekkel) is szolgál, melyek segítségével bárki könnyedén belecsempészheti a hygge elemeit a mindennapjaiba.

 

Az egyik ismerősömnél láttam meg a könyvet, előtte nem is hallottam róla. De a cím és a borító megfogott, szóval tettem egy próbát a Kossuth Kiadónál, akik küldtek egy példányt belőle. Ezúton is hatalmas köszönet érte.
Az biztos, hogy ez a könyv kiemelt helyet kap a könyvespolcomon.

A könyv szerzője, Meik Wiking, aki maga is Dániában él, boldogságkutatóként arra keresi a választ, miért boldogabbak egyes népek a többinél, és egyáltalán mit csinálnak a dánok, amiért mindig ők lesznek a No. 1, ha arról van szó, hogy a világ legboldogabb népét keressük.
Lehet, hogy ezután megtaláljuk a választ. Az is lehet, hogy nem.
Ezt már mindenki döntse el maga.

Miután befejeztem a könyvet, nagyon nehezen álltam neki, hogy írjak róla. Csak mosolyogni tudtam, és rengeteg de rengeteg képet keresgélni a neten, ami hygge érzést kelt bennem.
Rá kellett jönnöm, hogy sajnálatos módon a magyar emberből valahogy hiányzik az, hogy a mindennapokban, az egyszerűségben megtalálja a békét, a boldogságot, ami pedig ennek az érzésnek az alapja.
Sokan csak elégedetlenkedni, türelmetlenkedni, törtetni képesek. Miért gondolják azt néhányan, hogy a pénz, a pozíció, az előnyös kapcsolatok jelentenek mindent? Ha pedig ez nincs meg, akkor jön a teljes letargia.
Néha olyan jó megállni, kiszakadni a mindennapi hajtásból, feladatokból, a stresszből és egyszerűen csak…élvezni a pillanatot, érezni a hygge.

Saját kép, nagyobb méretért KATT
Pont egy olyan szituban kezdtem el olvasni a könyvet, amikor már nagyon de nagyon vágytam egy kis pihire. Arra, hogy kikapcsoljon az agyam, és kifújhassam magamat.
Jelentem, a könyv ezt tökéletesen elérte.
Csak azt vettem észre, hogy órák óta olvasom, de valamilyen megmagyarázhatatlan békét és boldogságot éreztem, mosolyogtam.

Dánia felkerült a bakancslistámra, egyszer mindenképp szeretném a saját bőrömön megtapasztalni, a saját szememmel látni a hygge-t.
Plusz a könyvben szereplő recepteket is jó lenni kipróbálni, igazi dán hozzávalókkal.
Saját kép, nagyobb méretért KATT
Ameddig pedig ez nem kivitelezhető, azt hiszem, megpróbálom magamnak, itthon is megteremteni a hygge-t. Első körben veszek magamnak néhány jó vastag zoknit, új gyertyát, esetleg díszpárnát és könyveket. Vagy sütök valami sütit, ami olyan csokis, hogy cukorsokkot kap a szervezetem. Esetleg meghívok néhány barátot, hogy együtt kapjunk cukorsokkot. Ugyan egyedül is kaphatnék, de többedmagammal viccesebb.
Gyertyák, édesség, és egy jó társaság. Ez a dán életérzés három alappillére.

Az biztos, hogy igazi kikapcsolódást nyújt a könyv, ráadásul a rengeteg fotó és rajz is feldobja. Egyben is el lehet olvasni, de úgy is, hogy csak random belelapoz az ember, és elolvassa egyik-másik részt.
A hatás azonos lesz.
Azon gondolkodok, hogy nekem mi jelent hygge érzést? A családom. A barátaim. A kutyám szuszogása a lábamnál. Jól elkészített kávé, megspékelve tejszínhabbal. Az első tavaszi napsütés. Klasszikus zene Mosolyok. Fecskék. Könyvek.
Számodra mit jelent a hygge, elárulod nekem?

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.