Alafair Burke: Az ex


CímAz Ex ; ÍróAlafair Burke ; KiadóLettero Kiadó Megjelenés: 2017;  Műfaj :  gyilkosság, kortárs, pszicho-thriller, krimi ; Oldalszám: 392 oldal ; Meddig olvastam?: 2017. december 30., 17:33 → 2018. február 5., 17:31  ; Fülszöveg:  Itt érthető el




Minden Jack Harris-el, s Olivia Randall-al kezdődik. Ők ketten ismeretlen ismerősként szimulálnak. A múltjuk egy ponton közös, mégis inkább bár ne volna. Jack neves író, aki szörnyű tragédián esett át, de mindezek mellett ott van lánya Buckley, aki mentsvár a démonok elől. 
Olivia kemény és határozott nő, védőügyvédként nehéz volna őt más szerepben látni. Egy nap viszont kap egy telefonhívást, amely aztán megváltoztatja a benne szilárddá nőtt elhatározásokat. 
Jacket háromszoros emberöléssel tartóztatják le. Adott egy régi, ámde fájdalmas ügy, ami összefűzi a gyanút. Ahogyan, egy történet, ami teljesen megváltoztatja ezt az ügyet. Végül fény derül arra, hogy ki a bűnös? 
Alafair Burke jó író! Ez abban is megnyilvánul, ahogyan összefűzi az egyes eseményeket, történéseket, miközben az olvasó feszülten próbálja kigondolni azt, hogy "akkor most ki is hazudik?".
Jól megírt könyv, nagyon tetszett, ahogyan külön betekintést kaphattunk a védőügyvédek világába, vagy egyáltalán egy bírósági tárgyalásba. Elég meredek dolog, amikor minden egyik pillanatról a másikra történik, te pedig teljesen meginogsz abban, amit eddig sziklaszilárdan hittél.
Oliviaval is valami ilyesmi történik. Végig harcol az igazáért, keresi a kiskapukat, mindenféle elméleteket gyárt, miközben a saját életére, s magára oda sem figyel. Mindent az ügynek, Jacknek és a gyilkosságnak szentel. Bizonyítani akar, mégpedig nem önmagának.
Hatalmas vágyai vannak, amelyek tíz év leforgása alatt sem tudtak teljesen szárnyra kapni. Tökéletesen jól jön neki ez az ügy, akár személyes, akár nem.
Olyan eseménysorozat részese lehet az olvasó, amely apró pici információkkal lát el, miközben a végletekig elbizonytalanít. Egyszóval, amikor azt gondolod, talán tudod mi történt pontosan, akkor csap a mennykő, hogy mégsem!?
A felétől számomra már elég egyértelművé vált a dolog, hogy vajon mi is történhetett, de ez legyen az én sarcom, amiért állandóan az Investigation Discoveryn függök. 
Ettől eltekintve, egy elég durva tematikát kapunk. Miközben, Olivia harcol, mert több oldalról is nyomják őt, hogy bizonygassa az ártatlanságot, Jack teljes mértékeben kitart a saját igaza mellett. Felmerül ugye egy régi ismerős neve, akihez elég rossz érzéseket társít, az olvasó és a karakter is. Malcolm Neeley. Nem szeretnék sokat elárulni, de lényeges és meghatározó személy neve ez Jack életébe. Olivia pontosan tudja, hogy mi történt, épp ezért számtalanszor meginog az ügy kapcsán.
A magabiztos és erős, elszánt nőből, pedig egyszerre bizonytalan és "törékeny" nő válik.
Burke remekül gyúrja össze az akciót, a krimit és a thrillert is. Végül pedig egy nagyszerű tésztát kapunk, amelyből finom édesség válhat. Azt hiszem Az Ex sikeresen úgy "belopta magát a szívembe", hogy észre sem vettem. Minden kis hibája ellenére.
Hiányzott belőle pár dolog, s koránt sem annyira pszicho-thriller, de remekül mutatja azt a fajta görbe tükröt a társadalomnak, hogy "mennyit ér egy, illetve több emberi élet". S, minket is megdorgál pár kérdéssel, amely kellőképp elgondolkodtat.
A karakterek mind egyediek voltak, számomra eléggé kedvelhetőek, még valamelyest Charlotteot is sikerült, minden önstílusa ellenére. A főbb szereplők külön szálakon mentek, mégis idővel fény derül arra, hogy talán mégsem. Minden összefonódik, s köze van mindenhez. 

Ajánlom bátran azoknak, akik vágynak egy kis oda-vissza játékra, ahol az igazságról hamar kiderül, hogy hazugság. S, talán a hazugság, nem is olyan nagy vétek, mint azt hisszük.
Ahol, a múlt és a jelen egyugyanazon síkon fut, mert lehet, hogy egy apró momentum képes mindent megváltoztatni.
A krimi és a kisebb thriller kedvelőinek, pedig mindenképp.
Gyorsan olvasható regény.




Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.