Hikari ajánlásával: erős nők a könyvekben

Sziasztok!
Ha már Nőnap van. úgy döntöttem, megemlékezek róla, méghozzá igazi könyves bloggerként: összeszedtem néhány könyvet, aminek a hősnőitől nem mentem a falnak, sőt kifejezetten kedveltem őket, mert erősek voltak, és talpraesettek.
Nem várták, hogy megmentse őket a szőke herceg, megmentették ők saját magukat.





Juliette Fay: Karjaidban


Janie egyedül neveli a kislányát (ezután a könyv után jöttem rá, hogy én amúgy szeretem a szólós szülős könyveket, még ha nincs is túl sok belőle), ennek minden bukkanójával és nehézségével.
Nagyon becsültem benne, hogy a történtek ellenére se gubózott be, hanem egy idő után újra mert nyitni az ellenkező nem irányába.

K. A. Tucker: Tíz apró lélegzet


Akárhányszor szóba kerül ez az egész "erős nők" téma, akár blogon, akár beszélgetésben Kacey-t egyszerűen nem tudom kihagyni a felsorolásból. Kétszer olvastam már a könyvet, és mindkétszer rá kellett jönnöm, hogy én kalapot emelek Kacey előtt; olyan tragédia után állt újra talpra, amibe más ember tuti beletört volna lelkileg. Ráadásul még megbocsájtani is képes volt, noha ez egyáltalán nem egyszerű.

Jasmine Warga: Szívem és egyéb fekete lyukak


Talán furcsa, hogy egy ifjúsági könyv (is) kerül a listába, de ez egész friss olvasmányélményem, így nem hagyhattam ki. Aysel első olvasásra nem tűnik annak a tipikus erős női karakternek, de aztán halad a történet, és rájövünk, hogy de, tulajdonképpen mégis az. Mert a szégyenkezést legyőzéséhez és a saját fekete férgünkkel való szembenézéshez igenis kell erő. Méghozzá nem is kevés.

Pusztai Andrea: A sárkányölő


Anasztázia tipikusan az a női karakter, akinek ugyan kis túlzással, de azért mégiscsak kimondom: nincs szüksége férfira, hogy megálljon a saját lábán. Ott van a lelke mélyén a kíváncsi gyermek, ugyanakkor képes komoly és felelősségteljes is lenni, aki felfogja, és elfogadja, hogy a döntéseinek ára van. (Zárójeles kérdés: hol van a folytatás?)


On Sai: Calderon, avagy hullajelölt kerestetik


A japán nőkben mindig is volt egyfajta tartás, és önbecsülés, ami Taina-ban ugyanígy jelen van, mellé ráadásul kapott még egy nagyadag talpraesettséget, és önállóságot is. Nagyon szerettem a Calderonnal folytatott szócsatáit, örültem, hogy csak azért, mert a beszélgetőpartnere nemes, és kapitány, nem változott bólogatókutyává.

Vivien Holloway: Végtelen horizont


Oké, Vivi összes női karaktere megkaphatná tőlem az "erős nő" címet, de Becky került a legközelebb a szívemhez. Nagyon szerettem olvasni arról, hogy egy ennyire "férfias" munkát, mint a szerelést szinte a kisujjából kirázza, ezzel sokszor a háta mögé utasítva férfi műszerészeket is. Team Becky, a stílusa ráadásul fenomenális. Komolyan, utánozhatatlan.



 Még tudnék ugyan mondani karaktereket, mert vannak, de nem akarok túl sokat írni, nehogy megunjátok.
Ti tudtok olyan könyveket, ahol kifejezetten büszkék vagytok a hősnőkre, és nem megy az agyatokra?

2 megjegyzés:

Sümegi Emília írta...

Szia Hikari!

Az egyik fb-os, blogos csoportban láttam a hirdetésed, és bizony a címe ide vonzott. Nagyon kedvelem az ilyen karaktereket én is, filmben, könyvben egyaránt.
Taináért oda voltam a Calderonban, nemrég olvastam, és még előttem van a második kötet. ^^

A többi cím ismeretlen volt, úgyhogy most fel is írom őket.

Akik nekem eszembe jutnak, ha erős női karakterekről van szó, az egyrészt Mejmej, James Clavell Tajpanjából - egy elkötött lábú kis kínai ágyas, az ura szerint is igazi vadmacska - és Jo a Kisasszonyokból Louisa May Alcottól - aki szintén nem a csöndes, nyugodt természetéről híres. Hmm, illetve gyenge karakternek indul, és épp a jellemében végbemenő változás miatt válik a végén erős karakterré A Manderley-ház asszonyának (Daphne du Maurier) főszereplője, a név nélküli "Én".

Te kiket írnál még a listára? Van olyan azok közt, akiket én említettem, akik rajta lennének nálad is? Felkeltetted a kíváncsiságom, örülnék, ha a többi karaktert is megemlítenéd. :)

Ni hao!
Lia

K. A. Hikari írta...

Szia Lia!
Valamiért elveszett a kommented a virtuális világ útvesztőjében, csak most találtam rá. Bocsánat érte.
Nem ismerem az általad említett karakteret, illetve könyveket, úgyhogy biztosan utána fogok olvasni. :)
Még néhány erős nő: - Lou (Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek) életvidám, határozott, nagyon szerethető, aki egy méhecskés harisnyában hozza el a fényt az ember életébe.
- Elsphet (Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről) átél két háborút, ám ezeknem megtörik, hanem meg erősebbé teszik. Hisz és remél mèg akkor is, mikor más feladná.
- Fern (Amy Harmon: Arctalan szerelem) nagyon nagy jellemfejlődésen megy át, ő maga is harcos, igaz, csak a könyv végére ismeri fel, milyen erős is valójában.

Üzemeltető: Blogger.