Könyvtáros Kedd #10

Sziasztok!
Mindig örömködöm és dicsérem a könyvtáramat, hiszen hiába „csak” megyeszékhelyen lakom, olyan sokszínű és újszerű a választék, hogy itt még szívesebben is töltöm az időmet, mint a könyvesboltban.
Gondoltátok volna?
Molyon már régóta használom a Könyvtárba járunk zónát, de gondolkodtam rajta, hogy rendszeres blogbejegyzést is kéne csinálni belőle…

Nos Anna, a Lap lap után bloggere gyorsabb volt, és létrehozta, én pedig becsatlakoztam hozzá.
Annyi különbség lesz kettőnk bejegyzése között, hogy én beszámolok itt azokról is a regényekről is, amiket kölcsön kaptam valaki magánkönyvtárából.
Szóval a mai naptól közös rovat indul: a Könyvtáros Kedd.



Mivel elkezdődött az egyetem (Magyar BA, te drága, nem tudom miért téged választottalak...), így a szórakoztató irodalmat egy időre félre kell tennem, legalább is, ami az új olvasmány, de újraolvasni se lesz nagyon energiám, csak elvétve, úgy érzem.
A lényeg a lényeg, hogy nagyon szeretem kis városom könyvtárát, mert hiába mentem be egy elég hosszú listával, egy csomó könyvet ki tudtam venni, így nem kell az egyetemi könyvtárban hajkurásznom őket. Apró örömök. *mosoly*
Könyvtárban jártam 09. 21.


Kálmán László - Trón Viktor: Bevezetés a nyelvtudományba

Ezt a könyvet már el is olvastam, talán pont amiatt, mert a legrövidebb a kupacban. Meglepően olvasmányos, és érthető. Kicsit néha olyan érzésem volt, mintha újra az emelt magyar érettségire készülnék, mert sok információ ismerős volt, de azért új dolgokat is tanultam belőle. Az utolsó fejezettel nem igazán tudtam megbarátkozni, talán az csúszott a legkevésbé.


Kenesei István: Nyelv és nyelvek

Az egyik kötelezőm az egyik egyetemi előadásra. Mivel nem túl vaskos, ezért gyanítom, ez lesz a következő, amit elolvasok, bár lehet, hogy csak bele-beleolvasok, épp ami az előadásra kell majd. Még kiderül.

Fodor István: Mire jó a nyelvtudomány?

Ez az egyik olyan könyv, aminek egyelőre csak a tartalmát olvastam, de már abban is voltak olyan részek, amik érdekesnek tűnnek, így, mégha nem is kötelező, csupán "meleg szívvel ajánlott" szemináriumra, biztosan el fogom olvasni.

Sötér István: A magyar irodalom története

Kicsit tartok ettől a könyvtől, főleg, mert kézi súlyzónak is beillik, másrészt, mert viszonylag kicsi betűs. Szerintem ez lesz az egyik olyan olvasmány, ami mellé kell majd valami szórakoztató ponyva, hogy ne unjam meg idő előtt.

Szegedi Maszák Mihály: A magyar irodalom története

A cím azonos az előbbi könyvvel, csak éppen a szerző más. Kíváncsi vagyok, mi van ebben, ami  a másikban nincs, és melyik a jobban használható. Biztosan van valami oka annak, hogy mindkettőt felíratták, hogy mi, az majd kiderül.

Gintli Tibor: A magyar irodalom

Ez volt az első szakkönyv, amit mondtak, hogy el kell olvasni. És ezzel együtt közölték, hogy ez ELTE könyvtárában van belőle 1 darab. Vegyük meg. Hétezer drága magyar forintért.
Na mondom, ez az, amit nem fogok megcsinálni. Szépen elmentem az itthoni könyvtárba, és kikölcsönöztem mind az 1056 oldalát. Ma kezdtem el olvasni, ha érdekesnek/hasznosnak/leveszemkésőbbisapolcról-típusúnak tartom, még az is lehet megveszem, de egyelőre jó a könyvtári.

Róbert Katalin: Szívből, színből igazán

Úgy mentem be a könyvtárba, hogy Róbert Katalintól AKAROK kihozni és újraolvasni valamit. Végül, erre esett a választásom, mert két éve, amikor először olvastam, mélyen érintett a mondanivalója. Az egy másik kérdés, mikor lesz időm elolvasni, de még az ősszel sort fogok rá keríteni, ebben biztos vagyok.



Ti voltatok mostanában könyvtárban? Ha igen, mit kölcsönöztetek?
*Hikari

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.