Habos Kakaó Olvasóklub: mi, miért, hogyan? + januári téma

Sziasztok!
Ezt a a kihívást azért hoztuk létre az M&G blog bloggerével, valamint egy másik kedves könyvmollyal, hogy népszerűsítsük a (gyermek és) ifjúsági könyveket, illetve azok olvasását. Kezdésként, tisztázzuk mik az ifjúsági könyvek. Oké, hogy ismert műfaj, de talán definiálni nem mindenki tudná magában, szóval azért kezdem így.
A moly szerint: Minden olyan könyv, amit 12 év fölöttieknek ajánlanál, vagy nekik íródott. Ha úgy látod, hogy inkább a 7-12 éves korosztály a célközönség, használd a gyermek- és ifjúsági irodalom címkét.


Tudom magamról, hogy mostanában egyre kevesebb ilyen könyvet olvasok, azzal takarózok, hogy már kinőttem ebből a műfajból, de még én is tudom, hogy ez csupán gyenge kifogás. Mert néha igenis jól esik ifjúságit olvasni, csak erre mindig utólag jövök rá.
Ezért is tudom, hogy jó döntés volt létrehozni a Habos Kakaó Olvasóklubbot.
Amihez egyébként bárki, bármikor csatlakozhat, még tagsági díjat se számolunk fel, és maradásra se kötelezünk senkit.

Kicsit akkor írnék arról, hogyan is épül fel az egész, hogy aztán - reményeink szerint - gördülékenyen menjen minden:
– Havonta lesznek témák, ezeket három opció közül lehet majd megszavazni, végül a legtöbb szavazatot kapó fog érvénybe lépni.
– Minden témához lehet majd könyvet ajánlani, szintén szavazással döntjük el a hónaphoz a három választott könyvet.
FONTOS! Javasolt könyvek. Nyilván fontos szempont, hogy passzoljon a témához, de lenne itt még valami. Mint mondtam, a gyermek és ifjúsági irodalomba ássuk bele magunkat még akkor is, ha felnőtt jelentkezőink lesznek vélhetően túlsúlyban. Szóval mindenképpen olyan alkotásokat nevezzen meg az, aki ajánl könyvet a fordulóhoz, amit nyugodt szívvel odaadna egy 10-12 (maximum 14) évesnek is.
– Bármilyen hasonlóság (esetleg azonosság) más könyvklubbal, nem más, mint a véletlen műve.
– A csapathoz bármikor lehet csatlakozni, az sem baj, ha nem teljesítesz minden hónapot.
– A elolvasott könyvről lehet készíteni blogbejegyzést (amennyiben vezetsz blogot), viszont a molyos zónába is nyugodtan karcolhatod a véleményedet.

Nagyobb méretért katt a képre
A januári téma már meg is van, nem más, mint a Jeges birodalmak, a három választható könyv pedig:
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény 
Edith Pattou: Északfi 
George R. R. Martin: The Ice Dragon – A jégsárkány

Részemről Edith Pattou: Északfi című regényét néztem ki, aztán meglátjuk, be tudom-e szerezni a hónapban a könyvtárból, vagy kiveszik az orrom előtt.

Ha valaki szeret(ne) olvasónaplót is töltögetni a kihíváshoz, INNEN elérheti.
A fentebb említett zóna pedig ITT van. Érdemes figyelni, hiszen ez az olvasóklub fő színtere, ide kerülnek ki először a szavazások, a fontos infók, vélemények.
Már lehet szavazni a februári témára, ITT. A te szavazatod is számít, segíts választani.Ha van kedvetek, csatlakozzatok.
Olvassatok velünk együtt ifjúsági könyveket.
*
Hikari

Megjegyzés küldése

My Instagram

(c) 2018 - Írásaim Tárháza | OddThemes