2019. november 15.

Érints meg! antológia


Éltem. Százszázalékosan, ahogy megígértem. Néha tanultam. Nevettem. Sírtam. De erős voltam.

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve. 2017
Oldalszám: 360
Fülszöveg:
Szerelemfalatkák, lelki cseppek hétköznapokra!
Mit tennél, ha mindig ott éreznéd a bőrödön a lelki társad fizikai sérülését, és minden életben hozzá vezetne az utad?
Vagy ha boszorkányként el tudnád lopni a húgod arcát?
Milyen érzés lehet szoborként beleszeretni egy élőbe?
Vágytál már méhek közé az első randin, álmodoztál a szerelemről francia utcákon?
Milyen színű lehet a hiány, a szerelem, a vágy?
Tizenhét novella, tizenhét szívdobogtató történet!
A szerelem sokféle: néha érzéki és szenvedélyes, máskor derűs, gyakran keserédes, de mindenképpen csodálatos.
Az antológia első fele a fantázia világába kalauzol el, míg a második fele a valóságban mutatja be, milyen lenyűgöző, ha valaki elrabolja a szíved.
Az Érints meg! pályázat tizenkét nyertes írása.
A kötetet tovább gazdagítják On Sai, Helena Silence, Kemese Fanni, , Róbert Katalin és Rácz-Stefán Tibor novellái.
Engedj a csábítás bűvöletének!


A Könyvmolyképző kiadó körülbelül két éve hirdetett novellaíró pályázatot Érints meg! jeligével. Végül nem küldtem be írást, de ennek ellenére is izgatottan vártam az eredményt. A kötet megjelent, én pedig évekkel ezelőtt beszereztem, de az elolvasásáig csak most jutottam. De jobb később, mint soha, nem?


Természetesen a polcomon csücsül a kötet két okból is: 1. Más szerzők írásaiból sokat lehet tanulni.
2. Több olyan már ismert író novellája is szerepet kapott a kötetben, akiknek kedvelem a munkásságát.
Még ilyen indokok ellenére is, nagyon sokáig tologattam, hogy belekezdjek a kötetbe. Magam se tudom miért, de van bennem némi ellenérzés, ha novelláskötet olvasok.
Hiányzik valami.
Túl rövid.
Olvasnám még.

Ilyen, és ehhez hasonló gondolatok fordulnak meg a fejemben általában, aztán minden alkalommal bebizonyosodik, hogy az előítéletességem hangocskája  tévutakra vezetne, ha túl sokszor hallgatnék rá.

Ebbe a kötetbe tizenhét novella került, két csoportra szétszedve. Vannak a romantikus-fantasy vonalat követő írások, még a többi hétköznapi, valóságban játszódó romantikus írás. Az utóbbiból volt egyébként több. Mind a borítót, mind a novellák elején helyett kapott illusztrációt László Maja készítette, és újra csak emelni tudom a kalapomat előtte: nagyon illettek a történetekhez.

Plusz pont, hogy nem csak ismert szerzőktől kaptunk csemegét, hanem szárnybontogató amatőröktől is, nagyon örülnék neki, ha például Sebestyén Kingától, Misz Annától vagy Nagy Roxánától a jövőben olvashatnék még novellát. Vagy esetleg regényt, mert nagyon sok lehetőség rejlik mindannyiukban, ha a kötetben megjelent írásaikat veszem alapul.

Mivel nálam épp elkezdődött a zh időszak, ezért kifejezetten kikapcsolódás volt ezt a kötetet a kezembe venni. Nem billentem ki a cselekményből, mint egy regény esetében, ha mondjuk napokig nem veszem a kezembe.
Ráadásul a sok-sok különböző írás mindegyikében találtam valamit, ami tetszett.
Az alábbiakban néhány mondatban mesélek mindegyik írásról.


On Sai: Utálom a hétfőt

On Sai történetei nálam kimeríthetetlen humorforrások. A regényei is, de megint bebizonyította, hogy novella esetében is sziporkázik. Egyébként is imádom a nefhilimes sztorikat, de ehhez nagyon sokat adott az a lehetetlen helyzet, amibe hősünk került, no meg az írói stílus.
Ez olyan novella lett, amit simán olvasnék hosszabban is.


Sebestyén Kinga: Azok, akik vagyunk

Nagyon egyedi és érdekes novellát olvashattam Sebestyén Kingától. Tetszett a Hazugoknak nevezett kémhálózat, a céljuk. Pörgős, akció dús volt, talán emiatt is éreztem kicsit indokolatlannak ezt a nagy szerelmet a végére.

Nyírő Szabina: Kristálykastély

A szerző gyönyörűen használja a magyar nyelvet, láthatóvá teszi a láthatatlant. Ott voltam én is a kristálykastélyban, hallottam a madár csicsergést, éreztem a napsugár melegét, láttam, ahogy a vadregény táj egyre arisztokratikusabb találkozóhellyé vált. Kíváncsi lettem, hogy alakul Lea sorsa a továbbiakban.

Róbert Katalin: Holdvilág piknik

Ritkán olvasok fantasyt (regényt is, novellát meg pláne) de ez a vámpír-vérfarkas párost nagyon bírtam. Ugyanakkor legjobban mégis Sebestyén apja csalt mosolyt az arcomra... nem szerepel sokat, de amikor feltűnik, feldobja a hangulatot.
Róbert Katalin vérfarkasos novellát is kellő humorral ír, most már legalább ezt is tudom.

V. K. Bellone: Tajték

Fókatündérekről még nem olvastam korábban, sőt, ami azt illeti nem is hallottam még róluk. A Tajték egy igazán különleges történetről, szeretetről, vágyakozásról, a lelkünk hívószaváról. Csodásan ábrázolt, érzelemdús írás, csak gratulálni tudok.

Csikász Luca: Lélekbe vésve

Nagyon lassan haladtam ezzel a történettel. Az alapötlet nem volt rossz, ennek ellenére eléggé kidolgozatlannak, kapkodónak éreztem. Sajnos ez volt az egyik olyan írás, amit majdnem félben is hagytam.

Kiscsatári Zsófia: Éjfél

Egy komplett családfát kaptunk, rengeteg (férfi) szereplővel. Jó volt, pörgött, tetszett a stílus is, de ennek ellenére sok kérdés maradt bennem, amikre nem adott választ a novella

Kemese Fanni: Emlékek a fejedből

Nagyon bírtam ezt a boszorkány ikertestvérpárt, még annak ellenére is, hogy néha kevertem a két testvért. Van itt minden: hatalomvágy, féltékenykedés, emléklopások. Érdekes történet volt, tény. 

Helena Silence: Álmomban, egy életben

Jaj, de szerettem ezt a novellát. A kezdeti bizonytalanságot szép lassan felváltotta a főhős cselekedni akarása, tetszett, hogy szép lassan a kezébe vette az irányítást. A „égi segítők” megjelenése pedig még többet adott hozzá az egyébként is különleges hangulathoz.

Eszes Rita: Ajtók

Idén olvastam az írónőtől a Rókatündért, már ott nagyon megtetszett a stílust, de most bebizonyosodott, hogy Rita novellát is jól tud írni. Imádtam az alapszituációt, miszerint hőseink folyamatosan zárt ajtókkal találják szembe magukat. Nagyon drukkoltam végig, hogy végre kerüljenek az ajtó azonos oldalára, és találják meg a boldogságot.

Istók Anna: Frissen pigmentált bűneink

Talán az egész kötet legkülönlegesebb, számomra pedig nagyon is megkedvelt története. Rövid, de pont ebben rejlik a titokzatossága, a varázsa, a csattanója. Imádtam.

Novák Vica: (Át)hangókulcsok

Hamisítatlan romantikus történet,  aminek nagyon jót tett, hogy Párizsban játszódott. Annyira jól esett az álmodozós énemnek ez a történet, hogy azt elmondani nem tudom. Plusz pont a főhősnő jellembeli fejlődése a novella folyamán, örömmel olvastam, hogy ismerte meg a világot és önmagát egyre jobban. (Eddig is bakancslistás terv volt eljutni Párizsba, ezután meg pláne)


Itvás Éva: A filmrajongó lány különös betegsége

Nem igazán preferálom a szerelmi háromszögeket, ide viszont értettem, miért kellett. A Könyvhét és a Könyvfesztivál említése pedig mosolyt csalt az arcomra. Aranyos történet volt.

Rácz-Stefán Tibor: Ó, Rómeó!

Na, ez nekem sok volt, minden szempontból. Nem tartom magam előítéletesnek, de ez a történet akkor sem fogott meg. Kissé szerencsétlennek éreztem szegény Boldit, és nem igazán tudott érzelmeket kiváltani, hogy a végére döntést hozott.

Miklóssy Niki: Merülés

Egynek jó volt, de annyira nem ragadott magával. Még annak ellenére sem, hogy a lányxlány páros nagyon ritka, kicsit gyengének éreztem. Nem igazán tudtam átérezni a különböző érzéseket, túl gyors volt.

Nagy Roxána: Zsongás

Annyira jól esett nekem ez a történet, mint egy minőségi akácméz. Talán az összes novella közül ezt mondanám a legkevésbé romantikusnak, mégis annyi érzelem van benne, hogy igazán különleges élmény olvasni, 

Misz Anna: Színteória

Lehet négy oldalban csodát írni, ez a történet rá a bizonyíték.


Igyekeztem meg-/bemutatni azt, hogy tényleg nagyon sokféle történet került a kötetbe, szerintem mindenki megtalálja benne azt, ami megfogja, Egyik-másik írás ugyan kevésbé lopta bele magát a szívembe, de még így is találtam kedvenceket, amiket biztos, hogy újra és újra el fogok olvasni.
Olyan kötet, aminek bérelt helye lesz az éjjeliszekrényemen, hogyha egy kis szeretetre, „lelki cseppekre” vágyom a mindennapok monotonitásában, fellapozhassam és elmélyedhessek a történetekben.
Napi egy-két novella olvasását ajánlom, életkedvetlenség vagy szomorúság ellen, kikapcsolódás és szeretetéhség csökkentése céljából.


*Hikari

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.