2016. február 15.

Neked hogy van ennyi időd olvasni?

Sziasztok!
Ma egy baráti beszélgetés kapcsán felmerült a kérdés, hogy van annyi időm, hogy havi több tíz, évi akár száz könyvet is elolvasok.
Érdekes téma köszi Nita, hogy kifejtetted te is.


Igazából nálam még tavaly merült fel a kérdés, hiszen elsős voltam gimiben és valahogy mégis összejött év végére a 100 olvasás. Én magam is meglepődtem, ha ez megnyugtat mindenkit.

Úgy döntöttem, elgondolkodok azon, mégis miként van időm elolvasni évi száz (néha még annál is több) könyvet, illetve azon is, miként vagyok képes arra, hogy néhány könyvnél az olvasási időm csupán két-három nap.
Időnyerő gépem nincs, csak néhány bevált tippem:

Talán a fő indok a sok év, amit már az olvasással töltöttem.
Annak idején még Thomas Brenzina könyveivel indultam el az olvasás hosszú útján. Mondhatni ő adta az alapot.
Aztán jöttek az egyre hosszabb, egyre bonyolultabb cselekményű regények.
Megtanulni magamban, csupán szemmel olvasni, illetve teljesen kikapcsolni a háttérzajokat. Mára már nem zavar, ha épp hangzavar van körülöttem, vagy papírgalacsinokat dobálnak át a fejem felett, mert képes vagyok ezeket kiszűrni.

Másrészről megtanultam magamnak időt lecsippenteni. Nem élek nagyvárosban, szóval nem az utazási időt használom fel, hanem tényleg a lopott perceket: szünetek, ügyintézésnél történő sorban állás, várakozás például a fogorvosnál. Lehet, hogy csak néhány oldalra jut időm, de az a néhány oldal is több, mintha nem olvasnék semmit.


Aztán ott a légmérvadóbb, az utolsó pont: engem a könyv kapcsol ki. Más TV-t néz, sportversenyre készül, fest.
Én ilyenkor kapok elő egy jó könyvet...nem is gondolná az ember mennyi ideje lesz ha mondjuk a közösségi médián való céltalan bolyongás helyett a kezébe vesz egy könyvet, amíg ki nem próbálja. Ez a kalkulátor például valóban megmutatja, hogy mennyi könyvet olvashatnánk el ahelyett, hogy a közösségi médián lógunk.

Mielőtt még elkönyvelnétek valami antiszociális, zéró társasági élettel rendelkező személynek, azért halkan hozzáteszem, hogy nem „csak” olvasok: azért van társasági életem, szoktam filmet nézni, eljárok sportolni,
Igen van, és lesz is olyan eset, amikor háttérbe szorul(t), az olvasás, de addig kiélvezem, hogy van időm olvasni. Mert úgy szervezem a napomat, az életemet, hogy legyen.


Nektek mikor/hol/mennyi időtök van olvasni?
Bevált időnyerő módszerek?
*Hikari

2 megjegyzés:

  1. Én telefonon is olvasok (sok e-könyvem van és egy szuper appom). Így simán tudok buszon, postán sorbaállva, vagy ha nagyon izgalmas a könyv, hazafelé sétálva olvasok. Húgom karácsonykor sokkot kapott mikor mondtam, hogy 130 könyvet olvastam 1 év alatt és idénre 200 a cél (sajna nem lesz meg, közbejött egy esküvő szervezés :) )

    Nekem van, hogy egy este az olvasás. Egy 200 oldalas könyvet 4 max 5 óra alatt simán elolvasok. Igaz általában szórakoztató irodalom, már-már ponyva. Azzal lehet haladni :) Igazából végre élvezem, hogy dolgozok és kiszámítható napi rendem van. Nem úgy, mint az egyetemen.. akkor a szakirodalom mellett jó ha évi 20 könyvet el tudtam olvasni.

    Olvasási sebesség tekintetében meg előnyöm van. Szóképekben tanítottak anno olvasni. Ez egyrészt előny, másrészt hátrány. Pl gyorsan olvasok, mert nem kibetűzöm a szavakat hanem ránézek és egyben látom mit jelent. Hátránya, hogy az ismeretlen szavak kicsit megakasztanak, az idegen nyelvtanulás pedig néha horrorisztikus... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Ne haragudj, elveszett a hozzászólásod a virtuális világ káoszában, csak most vettem észre. Köszönöm, hogy megosztottad velem, miként találsz időt az olvasásra.
      A szórakoztató irodalommal valóban gyorsabban lehet haladni, mint például egy klasszikussal vagy épp a szakirodalommal. Talán ezért olvasok hozzám hasonlóan általában én is szórakoztató irodalmat.
      Ez a szóképekben való olvasás érdekesen hangzik, én már nem emlékszem, hogy tanultam meg olvasni :D
      Legyen olvasásban gazdag szép napod!
      *Hikari

      Törlés

Üzemeltető: Blogger.