Sean Smith: Ed Sheeran {Extrával}


„Élvezd ki az életet most, mert később őrültekházává válik!

Kiadó: XXI. század
Kiadás éve: 2019
Oldalszám: 336
Fülszöveg:
Egyetlen ​dal volt, amely mindent megváltoztatott – és amelyben Taylor Swift keze is benne volt egy kicsit.
Tizenhárom éves korában egy iskolai rockbandában gitározott, aztán eldöntötte, hogy énekes és dalszerző lesz, bár akkor még szinte nem is tudott tisztán énekelni és még életében nem írt saját dalt. Egy éven belül a szobájában felvett egy teljes albumot. Nehezen tudta kezelni, hogy az egész világ a lába előtt hever, de aztán megismerkedett egy lánnyal a szülővárosából és ketten megtalálták a boldogságot. Ed bámulatos utat járt be, melynek során a szégyenlős, dadogó kisfiúból, aki kerüli a felvágós showmankedést, globális jelenség lett.
Ed Sheeran jelenleg a világ legsikeresebb szólóművésze: nincs még egy olyan sztár a világon, mint ő: Ed maga az inspiráció. Megindító, felemelő dalai több millió embert kötnek össze egymással, a világon mindenütt.




Három-négy évvel voltam igazán nagy rajongója az énekesnek, szerintem nem telt el úgy nap, hogy nem hallgattam volna tőle valamit.
Ezért is örültem nagyon, amikor a XXI.század kiadó újdonságai között rábukkantam erre a könyvre. Nagyon köszönöm, a recenziós példányt a kötetből.

Született a kilencvenes évek elején egy vörös hajú, visszahúzódó kisfiú, aki viszont zenei talentumot kapott az égiektől.
Hamar lehetőségek sorát jött szembe vele ő pedig élt is mindegyikkel, hogy aztán odajusson, ahol most van: millió ember ismeri és szereti a dalait.
Ez a könyv betekintést enged a sztárvilág általában rejtett kulisszái mögé, elképesztő élettörténet részeseivé tesz minket is.

Bevallom őszintén, én nem olyan típus vagyok, aki naphosszat bulvár-magazinokat olvasgat, és minden fellelhető információt magába szív a kedvenc énekeséről/színészéről/írójáról stb.
Ez a könyv mégis felkeltette az érdeklődésemet, noha szinte vakon ugrottam bele, egyáltalán nem okozott csalódást.



Tény, ami tény, az elején meg kellett szoknom a stílust és az írásmódot egyaránt. Furcsa volt egy kicsit ez a távolságtartó hangnem, de hamar belerázódtam, mert ennek ellenére – vagy épp emiatt, szerintem embere válogatja -, képes volt közel hozni hozzám a zenészt, egy olyan arcát megmutatni, amit a rajongók nem igazán ismer(het)nek.
Azon gondolkodtam olvasás közben, hogy ugyan a könyv hátoldalán az olvasható, hogy „ interjúk sorát folytatta le”, vajon emellett elolvasta-e a szerző Ed Sheeran A Visual Journeys című önéletrajzi regényét. Mert ha nem, és enélkül is ilyen jó könyvet írt az énekesről, minden elismerésem a szerzőé.

Nagyon sok ember fejébe száll a dicsőség, ahogy eléri a híresség egy bizonyos fokát. Ahogy a könyvben is több énekes-dalszerző nyilatkozza, ő nem olyan aki „felhúzza maga után a létrát” Ezt a szerénységet, alázatot és segítőkészséget végig megőrizte, barátságos maradt, és akkor is kedvesen fordult az emberekhez (legyen az szakmabeli, vagy rajongó), amikor sejteni lehetett, hogy többé nem hozza őket össze a sors.

Az egész könyvet szerettem, de a kedvenc részeim azt hiszem mégis csak Ed gyerekkorához voltak köthetőek, illetve az összes olyan jelenethez, amikor dalszöveget ír (egyedül, vagy valakivel). Például a Taylor Swift-tel közös Everything has changed című számot eddig is nagyon szerettem, de most, hogy betekintést kaphattam a születésnek körülményeibe, még közelebb került a szívemhez. De hasonlóan vagyok például a Supermarket Flowers című dallal; ez volt az egyik olyan dala Ed-nek, amit nem igazán szerettem, aztán most, hogy tudom a születésének okát, más szemmel tekintek a dalra.


Ed nem csupán a tehetségével, és kitartásával jutott oda, ahol most tart. Valószínűleg a szülei nélkül, akik végig  hittek benne és támogatnák, még mindig csak a szobájában gyakorolna és magának venné fel a számokat.
Véleményem szerint a különböző kiadók munkatársai is sok mindent adtak az énekesnek, még akkor is, ha nem mindegyikőjükkel volt épp virágzó kapcsolata. 
Az Acess to Music iskola volt az, ahol végre kibonthatta a szárnyait, és megtanították repülni. Bárcsak minden valamiben kiemelkedően tehetséges fiatal olyan helyen tanulhatna, ahol beletörődés helyett a lehetőségek kibontakozására erősítenek rá.
Nem felejtkezhetek el azokról a hírességekről sem, akik kisebb-nagyobb szerepet kaptak az évek alatt Ed életének történetében, mint Eminem, Harry Styles, Taylor Swift, Adele hogy csak pár nevet említsek.
Egyébként a könyv közepe tájékán találunk néhány fényképet a híresebb momentumokról Ed életéből, érdemes azokat is megnézni, olvasás közben/után visszalapozni a teljesebb élményért cserébe.

Azoknak, akik szeretik az énekest, és szeretnének róla többet megtudni, nagyon ajánlom, de azok se fognak benne csalódni, akiket „csak” a sztárrá válás hogyanja és mikéntje érdekel.
Azt hiszem, most  végtelenített lejátszásba elkezdem hallgatni tőle a kedvenc dalaimat, meg morfondírozom még a leírtakon. Ha valamit megtanultam, amíg ezt a könyvet olvastam, az-az, hogy sikerhez rögös út vezet, azonban, ha nem hagyod, hogy eltántorítsanak, és végig önmagadat adod, célba fogsz érni.



Bejegyzés EXTRA
- Kedvenc Ed Sheeran dalok -

Ugyan a bejegyzés elején említett "korszakom", már valamennyire lecsengett, de még mindig vannak dalai, aminek a hallgatását nem tudom megunni, szóval itt hagyom néhány számomra "örökzöldet"














*Hikari

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.