Nem katasztrófa, csak Karácsony

Az a helyzet, hogy én kisgyerekként szerettem a karácsonyt. Aztán az utóbbi években egyre nagyobb nyűg, és egyre kevesebb kedvem van az egészhez.



Tetszik, nem tetszik, engem ki tudnak kergetni a világból azzal, hogy már novemberben karácsonyi dekoráció van a boltokban, meg karácsonyi dalok a hangszórókban. Nem akarok én még ilyenkor a karácsonnyal foglalkozni. Főleg most nem, amikor még az idő is szinte kora őszi.
Nem megjön az ünnepi hangulatom, hanem felüti bennem a fejét a totális zsigeri ellenállás az egész kapcsán.

Hova sietünk ennyire? Miért? Megéri? Az adventi időszakot nem véletlenül találták ki.

„Advent a karácsonyt megelőző és előkészítő, négyhetes várakozási időszak.” (Forrás)

Várakozás, ráhangolódás, nem pedig stressz a köbön, vásárlás ideg összeroppanásig és „úristennemtudommitfőzzek?!” folyamatos megismétlődése. Már pedig most (már) ez van. 


Másfél hónapja hallgatom a családtól, hogy mit kérek karácsonyra? Másfél hónapja mondom, hogy nem tudom. Semmit.
Egyébként itt halkan megjegyezném, hogy én magam már megvettem a karácsonyi ajándékokat azoknak az embereknek, akik közel állnak hozzám. És igen, most magam ellen beszélek egy kicsit, tudom. Adni akkor is jobb, mint kapni. Ugyanakkor nem azért vásároltam, mert „ajándékozni kell”, és nem is azután, hogy hetekig rágtam az ajándékozott fülét, hogy minek örülne.
Vettem ajándékot, mert venni akartam. Nem azt, amit így advent előtt a képembe tol a  net Black Friday akció címszóval, egyáltalán nem.
Szívből vásároltam.
Még nincs meg minden ajándék, de azt már megfogadtam, hogy amit csak lehet, neten keresztül fogok intézni. Nincs nekem szükségem arra, hogy a vásárlás közben azt a minimális ünnepi hangulatomat is lerombolja az embertömeg, akik tolakodnak, bunkók és nincsenek tekintettel a másikra.

Ki fogok menni december elején a főtérre, hogy átéljem, ahogy sötétedés után felkapcsolódnak a karácsonyi fények.
Meg fogom gyújtani az első adventi gyertyát.
Fogok sütni mézeskalácsot is.
És mindeközben nagyon igyekszem kizárni a világ tolakodó, költekezésre buzdító részét.


Tényleg lehet abban valami, hogy idővel a karácsonyi kívánságlistán egyre inkább olyan dolgok szerepelnek, amik nem vásárolhatók meg pénzen.

Ti hogy éreztek a Karácsonnyal kapcsolatban?
Grincsek vagytok, vagy inkább igazi karácsonyi angyalok?
*Hikari

6 megjegyzés:

Valcsa írta...

Mi már szaloncukrot is vettünk. ^^ Sőt, az ajándékokat is elkezdtem már beszerezni, hogy egyrészt ne az utolsó pillanatban kelljen kapkodni - amikor ráadásul kb. minden sokkal drágább, karácsony előtt... - másrészt meg ne egyszerre kelljen, mert úgy húzós (nem az összeg a lényeg, nem költünk tízezres/többtízezres ajándékokra, viszont sokan vagyunk a családban, akiknek ajándékozok, és így bizony összegyűlik a végére... szóval én kifejezetten örülök, ha már novemberben kaphatóak karácsonyi dolgok.) Szerintem ezzel sincs baj. Engem a valentin nap meg a halloween mánia ezerszer jobban irritál, olyankor kb. kikapcsolnék mindent, és az utcára se mennék ki addig, míg mindenki le nem nyugszik a p...ba. -.-

AniTiger írta...

Hu, de felkaptad a vizet! :D
Először is leszögezném: szívem szerint már én is beépíteném karácsonyi fényekbe a szobát, de ettől sajnos nem lesz hamarabb Karácsony. Imádom ezt az ünnepet, várom, hogy előkapjam a Miki-sapkát, amiben decemberben járni szoktam és várom az ünnepi város-fényeket is.

De...
...ma egy laza pénteki nap csak úgy elugrottam bevásárolni és Tesco, Aldi, InterSpar - telis tele hatalmas szaloncukor dobozokkal, übernagy Mikisapkás Kinder tojásokkal és az anyámkínjával. na, ez sokk volt még az én http://www.xmasclock.com/ -ot nézegető, karácsonyi lázban égő lelkemnek is. XD

(Viszont azt nem bánom, hogy előre be tudok zsákmányolni ezt azt a karácsonyi ajándékcsomagokba. X) Szerencsére a családdal nem vagyunk tárgyiasultak és az együttlét (együtt kajálás) az ünnep központi része.)

Unknown írta...

Székesfehérváron már a város is fel van díszítve, világítanak a fák, fenn van a Várkörúton is a dísz, bár az tegnap még nem égett. Az Aliexpressen augusztus óta karácsonyi reklámok vannak :D Ha így folytatjuk, jövő novemberben nyuszikat látunk majd a boltok polcain!

K. A. Hikari írta...

Azért odáig nem akarok eljutni. Az egyik kompetenciamérés szövegértésében volt valami olyasmi szöveg, hogy nyuszinak csomagoltak be egy csokimikulást (vagy fordítva, passz xD). Na, azt a szintet nem akarom elérni élőben.

K. A. Hikari írta...

Már tavaly is kiborultam, de igen, még mindig azt mondom, hogy ez too much. Oké, karácsonyi ajándék már beszerezve nálam is, meg az egősort is előszedtem, mert hangulatos, de ha Jingle Bell-t hallok meg dec 6. előtt tuiti sikítok idegemben :)

K. A. Hikari írta...

Értem én az okot, hogy miért vannak már most kint ajándékok/dekorok (amúgy az eladónak is nagyobb a haszon így), csak azt nem bírom, ha ezt már novemberben le akarják nyomni a torkomon.

Üzemeltető: Blogger.