Mi a barátság? - A könyvek válaszai

Ma egész nap videokat látok, a barátság világnapja alkalmából a Facen.
Úgy voltam vele, hogy akkor összeszedek néhány barátsággal kapcsolatos idézetet, - bár eredetileg szereplőket akartam, és az ő barátságukat leíró szöveget, de ahhoz, most nincs türelmem - megjelölve a szerzőt és a könyvcímet.
Csapjunk a lecsóba.



„– Azt tudom rólad, hogy azokért, akik olyan szerencsések, hogy elnyerték a bizalmadat és a barátságodat, a végsőkig kiállsz. Valójában odaadod magad nekik, és ők tudják, hogy kurva sokat nyertek azzal, hogy az övek vagy.” (Mia Sheridan: Leo)

A barátság masszívabb dolog, mint a testvéri viszony. Nehezebb megszerezni, és könnyebb elveszíteni. (Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők)

"– A bor és a barátság hasonlít egymáshoz. Csak akkor igazán értékesek, ha kiállják az idő próbáját."(Heather Graham: Kék ég, sötét éj)
 ·
„Szerintem a barátság nem „csak úgy” létezik a világban, és találkozunk vele különböző élethelyzetekben. A barátság különleges állapot, melyet, ha egyszer elértünk valakivel, meg kell tudnunk tartani. Olyan gyöngyszeme ez a sorsunknak, amit ajándékba kapunk, és rajtunk múlik, vigyázunk e rá eléggé, vagy elveszítjük. Egy embernek több gyöngyszeme is lehet, de minél több van, annál értéktelenebbek a gyöngyök számára. Nem kell gyűjtenünk őket, hogy később eldicsekedjünk vele, hogy nekem ennyi vagy annyi van, hanem ha találunk ilyet, akkor ismerjük fel, és vigyázzunk rá egész életünk során.Csiszolgassuk, fényesítsük, hogy minél ragyogóbb legyen, és hagyjuk magunkat is megérinteni, hogy mi is ilyen ragyogó gyöngyök lehessünk a barátunk ékszerdobozában.” (Papp Csilla: A másik oldalról)

„A barátságok nem örökre szólnak. Minden összetörik. Az emberek búcsút mondanak egymásnak. Ha túl közel kerülünk valakihez, annak csak fájdalom lesz a vége.” (Leylah Attar: Papírhattyú)

„A barátság elfogadás.
Nem egyetértés a hibákkal, nem azok támogatása,
egyszerűen csak elfogadás a hibákkal együtt.
egyfajta kölcsönös megértés.
Két tökéletlen lélek hű összefogása…” (Manna OWell)

"Barátságról ugyanis ott beszélünk, ahol létezik viszont szeretet." (Arisztotelész:  Nagy etika)

„Minden barátság azzal a homályos érzéssel kezdődik, hogy valahol már találkoztunk. Mintha régen testvérek lettünk volna. Még inkább, mintha ikrek lettünk volna. S ezért a találkozás csak viszontlátás. Amikor pedig az ember barátjától elszakad, tudja, hogy ez a távozás csak látszat. Valahol együtt marad vele úgy, ahogy együtt volt vele a találkozás előtt.” (Hamvas Béla: A láthatatlan történet)

„Az őszintén vállalt véleménykülönbségeknek soha nem szabad beárnyékolnia egy barátságot- mondta.-Ezt még nem tanultad meg, Ruven?” (Chaim Potok: A kiválasztott)

„– A barátságban egy kis veszekedés olyan, mint ételben a bors. Erősíti.” (Farkasné Ludman Edit: Felhőrajzoló)

„Ez a barátság, ahogy én értem: párhuzamos élmények sorozata, amiket nem kell részletezni.” (Carrie Snyder: A futónő)

„Egy barátságot ugyanúgy táplálni kell, mint a tüzet. Dobni kell rá. Meg kell látogatni, lobog-e még.” (Hartay Csaba: Holtág)

Olyan jó lenne fontosnak lenni, végre valahol olyan barátokat szerezni, akiknek önmagáért számít. (On Sai: Apa, randizhatok egy lovaggal?)

„Mert a barátság nem más, mint hogy két ember együtt hülye, nem külön.” (Manna OWell: Drog volt)

„A barátainkra támaszkodunk. A férfiak jönnek-mennek, de az igaz barátság egy életre szól, arra kell igazán vigyázni.” (Papp Dóra: Tükörlelkek 2.)




A lista nem teljes, kommentben nyugodtan hozhattok még idézeteket.
 Számotokra mit jelent a barátság?
Hogy tudnátok megfogalmazni?
Van olyan regény számotokra, amiben a karakterek közti barátság irigylésre méltó/példaértékű?
*Hikari

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.