Rachael English Papír ​karkötő


Furcsa, hogy mennyivel nehezebb megbocsátani önmagunknak, mint másoknak.


Kiadó: Next21

Kiadás éve: 2022

Oldalszám: 464

Fülszöveg:

Minden csecsemő papírkarkötőjében ott rejlik az anya titka…
Katie Carroll csaknem ötven éven át eldugva tartott egy dobozt a szekrényében. Az 1970-es évekből való, amikor Katie ápolónőként dolgozott Írország nyugati részében, egy leányanya-otthonban. A doboz egy jegyzetfüzetet rejt, a csecsemők és anyák adataival, akik annak idején az intézmény lakói voltak. A dobozban ott lapul még sok-sok papírkarkötő, amelyeken a csecsemők személyazonosságát rögzítették.
Férje halála után Katie elhatározásra jut. A birtokában levő információk révén az örökbefogadottak megkereshetik vér szerinti anyjukat, ezért Katie feltesz egy üzenetet egy internetes fórumra. Sorra érkeznek a válaszok, és miközben Katie egymás után adja vissza a papírkarkötőket eredeti tulajdonosaiknak, fájdalmas és örömteli pillanatoknak egyaránt tanúja lesz.
De vajon készen áll-e arra, hogy saját életének titkairól is lehulljon a lepel?



Nem is tudom mi okból tettem várólistára már egy ideje, de a NEXT21-es kiadású könyvek még sosem okoztak csalódást, így sorra került ez is. 


Katie a férje halála után elmerül egy olyan múltban, amire igazán emĺékezni sem akar: nővér volt egy lányanyákat elrejtő es dolgoztató otthonban. A született csecsemők azonosító karkötőit megőrizte, hiába volt szabályellenes.

Most pedig úgy döntött, megpróbálja felkutatni a karkötők tulajdonosait, hátha szeretnék ismerni a gyökereiket.

Arra azonban ő sem számít, hogy miközben mások múltját adja vissza, ő maga is gyógyul, évtizedes sebekből.


Az igaz történet alapján felirat a borítón sokat tett hozzá ahhoz, hogy olvasni akarjam a könyvet, még úgy is, hogy a '70-es évek Írországa egyáltalán nem az olvasmányaimban megszokott helyszín- vagy idősík. De időről-időre kifejezetten élvezek valami olyat olvasni, amit nem szoktam és épp ezért még a komfortzónámon is kívül esik.

Elég volt csupán néhány fejezet ahhoz, hogy teljesen magával rántson a könyv, és ledöbbenjek és megbotránkozzak azon, hogy milyen elképesztően szörnyű, embertelen, és bármiféle méltóságot nélkülöző rendszer működött abban az időben a katolikus országban,
Elgondolkodtató, hogy az ember mennyi mindenre feljogosítva érzi magát, amögé bújtatva, hogy Isten nevében cselekszik/Isten akaratának engedelmesedik.

Ugyanakkor, miközben olvastam, az fordult meg a fejemben, hogy azok az apácák, akik visszaéltek a hatalmukkal, csak azért, mert megtehették, hogy tudtak tükörbe nézni? Vagy ők tényleg elhitték, hogy amit tesznek az jó? Szerintük valóban helyes döntés megalázni olyan várandós anyukát, akik igazából maguk is gyerekek? 

Egyik döbbenetből estem a másikra, főleg azért, mert nem tudom, hogy ez a történet tényleg, 100-ban a valóságból merít, vagy azért van benne némi fikció, írói szabadság is? Mert ha az előbbi, az több, mint szomorú és egyszerűen leírhatatlanul dühössé tesz. Jó lenne, ha sokkal nagyobb olvasótáborra alakulna Rachel English regényének, mert erről a történetről beszélni kell! Eszmecserét folytatni, nézőpontokat cserélni. Hiszen mennyire ledöbbentő például az-az adat is, ami 1967-ből származik: "A házasságon kívül született gyermekek 97%-át örökbe adták." Mindezt úgy, hogy a születési adataik nem voltak valóság. Még a megszületett csecsemőről nevéről sem dönthetett a szülőanya...



Talán a téma komolysága és komorsága miatt írok nehezen a szereplőkről, és azt hiszem, hiba is lenne őket egyenként kielemezni. Úgyhogy inkább nem is teszem, csak annyit írok róluk: mindannyian különlegesek, és egyediek, a maguk erősségeivel, és gyengeségeivel. Olykor megkérdőjelezhető helyességű döntéseket hoznak, máskor viszont olvasóként is szerettem volna melléjük állni, és azt mondani: igazad van! 


Nem számítottam rá, hogy a Papír karkötő ennyire elgondolkodtató regény lesz számomra, de így lett. Ez egy olyan történet, aminek olvasása közben az érzelmek széles skáláját éled át: leszel szomorú, dühös, megkönnyebbült, hálás.

Minden gyermek papírkarkötőjében ott rejlik egy anya titka. A múlt titka. Egy olyan titok, ami, ha napvilágot lát, életeket változtathat meg.

Ha úgy érzed, hogy készen állsz arra, hogy megismerd az igazságot, mindenképp olvasd el ezt a könyvet!


*Hikari

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.