A bíró

 Angol cím:
The judge
Műfaj:
amerikai,dráma
Hossz:
144 perc
Kiadás éve:
2014
IMDB:
8.9/10

A nagyvárosi, nagyszájú jogász  az édesanyja halála miatt utazik haza, és kénytelen átmenetileg egy fedél alatt maradni az apjával. Az öreg bíró nyakas és kiállhatatlan. És nagyon beteg. És gyilkossággal gyanúsítják.
Hank akarva-akaratlan egyre több időt tölt a szülői házban, és egyre jobban érti, miért is szökött el innen örökre. Ám család ellen nincs orvosság: a szeretet is felébred benne a rokonság iránt, melyet olyan nagyon igyekezett elfelejteni.

  Ajánlás hatására néztem meg a filmet, méghozzá egy olyan ember hatására, akinek ilyen téren is adok a véleményére. Ezúttal se bántam meg, hogy hallgattam rá.
Már a tartalomban is van egy bizonyos veszélyforrás, amiben tarthatunk attól, hogy na, ez az egész át fog menni valami nyálas, kissé depressziós masszává. Jelentem, nem sétálnak bele a csapdába a film készítői:
Képesek voltak a dolog érzelmesebb térfelén maradni, így akár családi drámaként is megállta volna a helyét a film, ugyan akkor amikor a tárgyalási jelenetek zajlottak, az megadta a kellő izgalmat és feszültséget, még én is néha visszafojtott lélegzettel ültem, hogy a fene, ebből most mi lesz?
A karakterek játéka, és az egymás között szépen árnyalt viszonyok pedig szebbé és átélhetőbbé teszi film élményét.
A Hank-t játszó Robert Downey Jr  és a Joseph szerepében lévő Robert Duvall párosa meg aztán végképp fantasztikus. Az előbbi személy szinte uralja a vásznat a kissé arrogáns ám lényegretörő stílusával, az utóbbi színész pedig tökéletesen játssza a fokozatosan leépülő, ám a végsőkig harcoló apát.
  Bevallom, azt mondták, hogy sírni fogok rajta, nekem ez mégis elmaradt. Megkönnyeztem ugyan egy kicsit, de inkább elgondolkodtatott. Azon, hogy mennyire mulandó az élet, azon, hogy milyen fontos időben megbocsájtani a másiknak, akármilyen viszony is volt két ember között, ki kell tudni mondani, azt a bizonyos egyszerű szót, mielőtt túl késő lenne, és örökre megbánnánk a makacsságunk.
Ajánlom mindazoknak, aki szeretik a tárgyalótermi drámákat. de aki pusztán csak egy remek filmre vágyik, kifogástalan alakításokkal az is nyugodtan nézze meg, nem fog csalódni.
A film előzetese:



Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.