Bookworm Book Tag

Sziasztok!
Különleges módon ezúttal nem egy könyv- vagy filmértékelést, de még nem is új novellát hozok Nektek, hanem egy amolyan Book Tag-s felkérést, amit Deszy blogján találtam, aki egyébként  ezeket a válaszokat adta a kérdésekre.
Bátorkodok én is megválaszolni majd mindjárt, kicsit lentebb, egyrészt mert érdekes kérdések vannak, másrészt mert így talán jobban megismertek engem is az olvasói szokásaim.
Viszont ki kellene hívjak embereket, amit én szépen elhalasztok. Aki nem akarja, az kérésre se csinálja meg, aki meg szívesen töltögetné, az megteszi jelölés nélkül is. Úgyhogy akinek van kedve és ideje, csinálja, áldásom. Egy apró kérés: amennyiben kitöltöttétek a kérdéssort, hagyjátok meg kommentben a válaszokat :)
És akkor ezek után jöjjenek a saját válaszaim, amikben az olvasói szokásomat ismerhetitek meg - talán - kicsit jobban :)

Do you remember how you developed a love for reading? / Emlékszel, hogyan szeretted meg az olvasást?
Ciki, de nem. Amióta ismerem a betűket, és képes vagyok egymás mellé pakolni, hogy szavak legyenek, mindig olvastam. Boltok neveit, rövid hirdetéseket, szóval bármit. Ám ha mégis konkretizálni kellene, azt mondanám, hogy a mese - és főleg a Disney - könyvek szeretették meg velem ezt a tevékenységet.


Where do you usually read? / Általában hol olvasol?
Bárhol, ahol esélyem van rá. Suliban, természetben, kocsiban, vonaton, otthon. Mondjuk, mivel mostanában sokat vagyok a szobámban, főleg ott, ám iskolába se indulok el könyv nélkül, különben mit csinálnék lyukasórákon? :) A tópartra is szívesen kimegyek egy jó könyvvel...annak valahogy megvan a saját hangulata.



Do you prefer to read one book at a time or several at once? / Egyszerre szigorúan csak egy könyvet olvasol, vagy több is jöhet egyidejűleg?
Egy-könyves-ember vagyok. Egy időben próbáltam párhuzamosan kettőt olvasni, amiből az lett, hogy összekevertem/nem emlékeztem/nehezebben haladtam a könyvvel/könyvekkel. Úgyhogy inkább egyszerre csak egy, nem akarom annyira halmozni az élvezeteket.

What is your favourite genre? / Melyik a kedvenc műfajod?
Rózsaszín felhő, szerelem, romantika minden mennyiségben, és ha ez még meg van spékelve egy kis fantasy-val, akkor szinte biztos, hogy falni fogom a könyvet. Persze, nem baj, ha se szerelem, se misztika nincs benne, ha jó a történet elolvasom de na..azért egy kis love plusz pont nálam.

Is there a genre you will not read? / Van olyan műfaj, amit a világért sem olvasnál?

Azt hiszem a tömény, gyilkolászós, vérfürdős horror történeteket még kihúzom néhány évig. Legalább is addig biztosan, ameddig egy ijesztőbb jelenetet - legyen könyvben vagy filmben, - látva/olvasva hasonló kifejezés van az arcomon.





Do you have a favourite book? / Van kedvenc könyved?
Ha felteszik nekem ezt a kérdést, mindig kétféle választ adok:
A) Van...éppen az, amelyiket olvasom.
B) Egy könyvmolytól megkérdezni, melyik a kedvenc könyve, olyan, mint egy anyától megkérdezni, ki a kedvenc gyereke :)
Éppen ezek okok miatt mondom azt, hogy kedvenc könyvem konkrétan nincs, csak olyan, amit többször elolvastam illetve ajánlok másnak is: ilyen például az Abigél, a Mielőtt megismertelek vagy éppen a Csillagainkban a hiba, hogy csak párat említsek. :)





 

What is the longest book you have ever read? / Melyik a leghosszabb könyv, amit valaha olvastál?
Ezen most nagyon elgondolkodtam, de azt hiszem a Karjaidban hosszabb volt, mint a Garabonc, de nem mernék rá megesküdni.

What was the last book you bought? / Milyen könyvet vettél utoljára?
Jojo Moyes: Páros, páratlan, azt hiszem még valamikor Valentin-nap környékén.
 


Do you prefer library books or buying books? / A könyvtári vagy a saját (vásárolt) könyveket szereted jobban?
Egyértelműen a sajátot, még annak ellenére is, hogy nagyon sokat járok könyvtárba, és térek haza hat-tizenkét könyvvel. Azért mégis csak jó, ha van egy általam szeretett regény a polcomon, amit akkor veszek le és olvasok bele, amikor kedvem tartja és nem arra várok, hogy más elolvassa.

What are you currently reading? / Jelenleg mit olvasol?

Tegnap délelőtt kezdtem Rainbow Rowell Eleanor & Park című könyvét.

Where do you buy your books? / Hol veszed a könyveidet?
Törzsvásárló vagyok a Libriben, szóval főleg ott, de ha esetleg találok másik könyvesboltban olyan akciót, ami éppen kapóra jön, örömmel libbenek be a Lírába vagy az Alexandrába is. De volt már olyan is, hogy könyves csoportból vettem.

Do you ever pre-order books? / Előrendeltél már valaha könyvet?

Igen, egyszer :'D

How many books do you buy a month? / Hány könyvet veszel havonta?
Lehet ezért van, aki megkövez de: nagyon keveset, van, hogy több hónapig nem veszek könyvet, inkább járok könyvtárba. Ennek egy egyszerű oka van. Gimisként nincs annyi pénzem, hogy én vígan vásárolgassák, anyát pedig nincs szívem mindig lehúzni :)

How do you feel about second hand charity shop books? / Mit gondolsz az antikvár könyvekről?Sajnos ebben a kérdésben nem tudok állást foglalni, még nincs antikváriumból szerzett könyvem.

Do you keep your read and to-be-read books together? / Egymás mellett tartod a már elolvasott és a még olvasásra váró könyveidet? 
Igen, főleg azért, mert nincs annyi helyem, hogy megengedjem magamnak a luxust és több szekrényt szerezzek be. Úgyhogy műfaj/nagyság szerint csoportosítom, azt meg tudom, hogy melyiket olvastam, vagy csak szeretném olvasni.


Do you plan to read all the books you own? / Az összes könyvet el akarod olvasni, ami a magánkönyvtáradban van?

Jó lenne, ám könyvszerető emberként gyanítom, hogy mindig újabb és újabb példányok fognak a polcomra kerülni, úgyhogy annak az esélye, hogy kijelentem valaha is, a birtokomban lévő összes könyvet elolvastam legalább egyszer, elég csekély.

What do you do with books you own that you know won't be re-read? / Mit csinálsz azokkal a könyvekkel, amik a polcodon sorakoznak, de tudod, soha az életben nem olvasod el őket még egyszer? Szeretem ugyan nagyon a könyveimet, de azok amely nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket vagy egyszerűen tudom, hogy már kinőttem belőlük, lelkiismeret-furdalás nélkül tovább adom. Hisz nincs kizárva, akihez kerül, ugyanúgy szeretni fogja, mint én, és ezért már megérte.


Have you ever donated books? / Adományoztál már könyvet?
Igen, legutóbb pont a városi könyvtárnak :)


Have you ever been on a book buying ban? / Volt már könyvstopod?
Az valami háziállat? :'D
Do you think you own too many books? / Mit gondolsz, szerinted túl sok könyved van?
Ahogy Gárdonyi Géza mondja:
"Minden jó könyv egy-egy tanítója a nemzetnek." És ha ebből a mondatból indulok ki, azt mondom, hogy pont úgy nem lehet eleget tanulni, mint ahogy nem lehet elég könyvem se :)


Köszönöm, hogy elolvastátok ezt a kivételes bejegyzést, remélem Ti is kedvet kaptatok a kitöltéséhez :)

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.