#KrimiSzerda: A Százhalombattai rém ámokfutása


Szép napot, drága olvasóim!
Tudom kissé szokatlan, ami a címből is lejön, de mára ezt láttam jónak. 
Ismertek annyira, hogy számításba kerüljön, a sorozatgyilkosok után kutatás és vizsgálódás nekem nagy kedvenc. Ez a világ valahogy annyira kriminalisztikát igényel, hogy a józan eszem simán elhagyhatom is meglesz a megoldás. 
Úgyhogy: mára a hírhedt Balogh Lajosról cikkelek nektek.
Bele mertem trollkodni a Szerdai - para- napba, így a mai napon ez KrimiSzerda lesz. (Nem kell félni, ha bejön átvezetem másik napra a #Paraszerdának nem esik bántódása.)



Biztosan hallottatok már a Százhalombattai esetről, amikor is egyetlen embert vádoltak négy lány brutális meggyilkolásával.
Balogh Lajos személye elég hamar bekerült a nagykönyvbe, és sorozatgyilkosok között is ismert lett.
De mi is történt? Hogyan történtek a gyilkosságok?
Nos, ebben a cikkben jobban megismerhetitek.

MIELŐTT MINDEN ELKEZDŐDÖTT

Minden ember volt valaki mielőtt feltárulkozik benne a vágy és a függőség, hogy gyilkolni kezdjen.
1966-ban született egy bátyja és két öccse mellett nőtt fel, egyes források szerint apja folyamatosan verte már kiskorától kezdve, így megtört benne valami. Első erőszakos tette még nyolc éves korában következett be, ugyanis félholtra verte unokaöccsét (aki akkor még csak négy esztendős volt). 
Nem lehet rábizonyítani ugyan, de egyes források szerint ő végzett édesapjával is.

 Személyes meglátás: 

[ A családon belüli erőszak sosem vezet semmi jóhoz. Rengeteg dolog törhet meg az emberben olyankor, valakikben félelmet szül, akad olyan akik ezt idővel élvezni kezdik, majd önmaguknak okoznak fájdalmat, hogy visszahozzák azon érzéseket,-ezáltal pedig elégedettséget- amit akkor éltek át. Persze akad olyan is, mint esetünkben Balogh József, akiben az erőszak erőszakot szült, így kezdte máshogyan látni a világot. Az, hogy egy olyan ember kezdte verni és megalázni,minden ok(?) nélkül aki a közelében élt, és valószínűleg, mint családfő (hatalommal bíró személy, akinek szavára hallgatni szokás) ez még inkább megtörte az akkori kisfiút. Ez persze elég ad magyarázatot arra, miért is tette amit.
A saját akkori sérelmeinek megtorlása van a háttérbe. ]

1987-ben megházasodott, de az akkori énképe nem igazán engedte felhőtlenül működni a dolgokat, hamar csoportos lopásba keveredett, amiért két és fél évet kapott, 1992-ben el is kezdte ezt letölteni, '94-ben pedig szabadult.
A börtönben valószínű ezen árnyékokkal teli oldala kapott még egy kis löketet, hogy teljesen elveszítse akkori önmagát és valami olyasvalakivé formálódjon akit valódi szörnyetegnek hívhat a társadalom. Fejében elképzelt normák szerint elvárásokat gyártott családtagjai felé. Dominanciával bíró vezetőként tekintett önmagára, természetesen elvárta, hogy minden társa így tekintsen rá. 

AZ ELSŐ GYILKOSSÁG

Normák, dominancia. Két azon párosítás, ami kisiklathat egy önképet.
Mindenről vannak az embernek előítéletei, hamis képei arról, hogyan is kéne viselkedni az Ő gondolkodása szerint. 
Talán ez volt az első olyan nyomós oka, hogy megölje felesége húgát, Krisztinát.
Minden elmondás szerint a mindössze tizenhat éves lány tiszteletlenül beszélt a szüleivel.Sokszor feleselt,flegmán és lekezelően beszélt Apjával- ez főként akkor derült ki, amikor egy családi összejövetelen mind szemtanúi voltak a viselkedési formának.
Balogh Lajos, ezután döntötte el véglegesen, hogy végezni fog a lánnyal. 
Minden 1994. május 4.-én kezdődött, amikor besegített egy festésbe(végzettsége ilyenkor kapóra jött neki) ezen a napon két legyet ütött egyszerre, ugyanis a lány arról beszélt neki, hogy nem akar iskolába menni. Persze, ki ne kapna az alkalmon, így felajánlva a lány naivan bele is ment, hogy másnap találkozzanak nyolc óra harminc perckor a százhalombattai buszmegállóban.
Ekkor már a táskájában ott lapult egy olló, textilpelenka és egy öv is. 

Személyes vélemény: 

[Leginkább az hajtotta, hogy a sajátos módján "igazságot" szolgáltasson.
Mivel édesapja verte, olykor meg is alázta, természetes volt neki ez a fajta "büntetés".
Ha visszatekintetek a bejegyzés első felére, ahol azt ecsetelem, nyolc évesen már megverte unokaöccsét, hamar kitalálhatjátok, hogy a gyengékre pályázik. Olyanokra, akiken felül kerekedhet.
Akik mind szellemileg, mind fizikailag alacsonyabb rendben állnak, mint Ő.
Az, hogy neki nem volt megszokott az ilyesféle viselkedés egyfajta a külvilágra alkalmazott hatalmas igényre vonatkoztatható. Magyarán: Olyan szinte megnőtt benne a teljesítményorientáció és a saját elveinek ráerőszakolása a világra, hogy aki nem oly módon cselekedett, azt eltiporta.
Hozzáfűzném még, hogy személyiségét tekintve sosem felejt és várja a megfelelő alkalmat, hogy visszaadja azon sérelmeket, erőszak formájában, amiket neki okoztak.]

Esett az eső, az idő egyre inkább rosszabbra fordult, amint Krisztina megérkezett, ezek ellenére is elcsalta a közeli kiserdőbe és a színes világból, csakhamar sötétség lett. 
Nem akarom nagyon ecsetelni, de a lány olyan kínzásokon ment keresztül, amit sokan nem biztos, hogy minden horror ellenére is el tudnátok képzelni.
Források szerint Balogh Lajos elsőként fojtogatni kezdte áldozatát, többször fizikailag is bántalmazta, majd miután lekényszerítette a lányról a ruhát a közeli homokbányába vitte.
Ott aztán azzal a bizonyos övet a nyakára tekerve, a hátára térdelve fojtogatta, több helyen belédöfte az ollót( a nyakába, köldöke alatt és intim területeken is), füvet etetett vele. Ha ez még nem lenne elég minden kínzás ellenére, mérte a pulzusát, hogy meg tudja állapítani mikor áll be a halál. Sok eltelt óra után végül egy zsinórral a nyaka körül halt meg. 

Az esetről később Balogh csak annyit nyilatkozott, hogy a gyilkosság elején szabályosan remegett a félelemtől, de mikor elkezdte annyira élvezte,direkt elhúzta órákig és mikor már Krisztina feladta volna a küzdelmet midig felébresztette, így is megnyújtva az időt. 

Személyes vélemény: 

[Perverz kielégülést okoz neki, ha gyilkolhat. Olyan szinten élvezte a dolgot, hogy teljesen megtörik benne a valós világ és az elképzelt saját világának aprócska burka. Játéknak fogja fel az elkövetett cselekményt. Ez pedig csak arra sarkallja idővel, hogy minél több áldozat, annál jobb.
Gyermeki lét, keresi azt amit nem kapott meg akkor. Mint egy fiúcska aki életében először kap valamit, de ő még szeretne. AKAR. KELL NEKI. Beszélhetünk itt plüssmaciról is, számára a gyilkosság és az emberek "büntetése" volt az. ]

A DOMINÁNS VEZETŐ

Minden gyilkos mellé kell valaki akivel megoszthatja élete nagy örömét, és eldicsekedheti a tetteit.
Csapatot kell szereznie maga köré, hogy még inkább érinthetetlennek érezze magát.
Így elsőként öccsét Tibort szervezte be maga mellé, a fiú akkor nagyon felnézett a bátyára, amikor pedig be lett avatva csak még inkább erősödött benne Lajos iránti tekintélye. 
Terve az volt, hogy rablásokból fognak pénzt keresni, és ha ehhez embert kell ölni, gondolkodás nélkül megteszik. 
Útközben a csapat egy emberrel bővült, így döntés született, ha maradni akarnak bizonyítaniuk kell a Főnök(mind a szó nélküli engedelmességet, mind pedig a hűségüket) előtt és egy-egy emberrel fejenként végezniük kell. 


                    -ÁT NEM GONDOLT-
GYILKOSSÁGOK SOROZATA

Térjünk vissza a hűséghez, és azokhoz az áldozatokhoz, akiket emiatt kell meggyilkolni. 
Az új fiúnak mindig nehéz a dolga, amikor bekerül egy összeszokott csapatba, így volt ez itt is.
Balogh mindössze pár napot adott, hogy az biztosítsa őt örök hűségéről. Ő választotta az áldozatot, aki egy tizennégy éves helyi lány volt, méghozzá a fiú előző barátnője.
Ekkor még senki sem tudta, hogy a fiatal fiú képtelen lesz megtenni, amiért szegődött a csapathoz.
Elcsalta ugyan a lányt, mindenféle hamis dologgal, ami ebben az esetben egy légpuskával való lövöldözés volt, az erdőben.
Egy kis tisztásra mentek, ami elég sötét volt ahhoz, hogy minden flottul menjen (ráadásul közel volt a homokbányához, így a Főnök tökéletesen nézhette az előadást).
Amikor a fiú jelt kapott, képtelen volt megtenni a gyilkosságot, sőt mikor Tiborra került a sor, ő is inkább a másik véleményen döntött. Képtelenek voltak megtenni, a félelem a lebukástól egyre inkább marta őket.
A csalódott báttyban akkora düh és harag kerekedett felül, hogy eldöntötte, ha a gyávák nem, majd ő elintézi szegény lányt.
Többször is hasba vágta a lányt, egy elhozott konyhakéssel levagdosta róla a ruháit, elcipelte a korábbi gyilkosságának helyszínére, ekkor már Tibor nem bírta tovább, összeveszett Lajossal, aki aztán hazaküldte öccsét.
Bepróbálkozott az új fiúnál is, kényszerítette őt, de az teljesen magán kívül volt, így számára használhatatlanná vált.
Akkora lett benne a vágy és a düh, hogy megerőszakolta a lányt, több alkalommal hasba szúrta őt azzal a bizonyos 15 centis konyhakéssel, betondarabokat és köveket hozatott be a kába fiúval és addig ütötte fejen a lányt, amíg az bele nem halt a sérüléseibe.
Ebben az időben Lajos pontosan tudta, hogy a nyomozás miatt nem kell aggódjon, ugyanis a rendőrség megrekedt Krisztina ügyében. A homokbányában pedig, senki sem kereste az áldozatokat.

Személyes vélemény: 

[Tökéletesen azonosult azzal a kitalált "igazsághozóval", akivé válni akart. Ettől a perctől hívhatunk sorozatgyilkosnak egy embert, olyan sötét és szörnyű emberré vált két gyilkosság alatt, ami elképzelhetetlen sokak számára.
Zuhan és zuhan a mélységbe, ő viszont egyáltalán nem bánja. Fel sem fogja a tetteinek következményét, addig élvezi amíg tart. ]

Természetesen nem hagyta szó nélkül csapattagjainak gyávaságát, viszont teljesen mámorba kergette önmagát a gyilkosságokkal. Ezt észlelte felesége is, aki visszaköltözött Érdre a szüleihez. Itt pedig teljesen megrekedt kettejük közös élete. Lajos a battai szülői házba kényszerült vissza, hogy átélje mindazt, amik ugyan csak emlékek formájában de sanyargathatják őt újra. 
A férfi bevallotta, hogy sokszor gondolta arra, amíg együtt éltek feleségével és öt és fél éves gyermekükkel, szívesen megölné őt, azonban az akkori józan esze, minden alkalommal visszatartotta őt és visszalépett a borzalmas tettektől.
Mindezen dolgokat csak egyetlen hónapig bírta elnyomni magába, ugyanis a vágy egyre inkább növekedett benne, így eszmecserét kezdett folytatni önmagával - és talán a sötét énjével is- , hogyan és miképp végezne feleségével. Végül arra jutott, hogy feldarabolja a fürdőkádba, aztán zacskóba rakva eltünteti. Amit ugyan sosem tett meg, de maga a gondolat is elég mindenhez.

A "banda" elsősorban pénzhez akart jutni, de sürgősen, így jött a terv, hogy -újabb játszma alapján- megfenyegethetnék az elrabolt és meggyilkolt emberek hozzátartozóit, illetve pénzt követelhetnének.
Remek ötletnek tűnt, ekkor már a két gyenge láncszem is megerősödött annyira, hogy belemenjen a beteg ötletbe. 
Elsőként az akkor már halott Krisztina szüleit hívta fel, három napon át, elváltoztatott hangon, hogyha nem adnak azonnal ötszáz ezer forintot, nem engedi el őt.
A terv mindössze annyi volt, hogy a Déli Pu-ból induló vonat pályájának mentén találnak egy fát, amire fehér ruhadarabot kötnek, az áldozat szüleinek pedig ügyesen az ablakon át ki kell dobniuk a pénzt.
Ez magában nem is lett volna rossz ötlet, ha minden úgy ment volna, ahogyan azt a csapat elgondolta.
A szülők egyből a rendőrséghez fordultak, majd zsarolás címszó alatt hamar berendelték Lajost is akinek 85%-ban egyezett a hangja a telefonon felszólaló zsarolóéval. 
Itt már gyanús lett, de ugye az akkori menet szerint plusz, mert nem 100%-os a megegyezés, gyanúsítani nem lehetett Őt. 
Amint végére ért a kihallgatást, eluralkodott rajta a pánik és az idegesség, meg valamiféle izgalom is, tehát társaival együtt nekilátott sósavval és denaturált szesszel eltüntetni Krisztina holttestét. 
Ezzel egy időben pisztolyt is szerzett magának, amit a következő akcióhoz tervezett használni.
Ez ugyan nem gyilkosság, hanem csak egy ékszerüzlet kirablása lett volna, ha már az előző terv teljesen kudarcba fulladt, ebben mégis látott valami reményt. Ami sajnos ugyanúgy befuccsolt, mint az előző.
A csapat aznap este találkozott a battai erdőben, hogy megvitassák, hogyan tovább,amikor két arra futó lány törte meg az eszmecserét.
Itt már tudni lehetett, hogy van két új áldozat.
Az egyik lányt Balogh ütötte le a fegyverrel a másikat pedig két hűséges társa kényszerítette földre.
Itt érezte, hogy valószínűleg megint egyedül fog maradni, bár nem bánta. Újítani szeretett volna, így nem messze a bányától egy Nyúldomb nevű helyen kezdte el a lányok megerőszakolását és bántalmazását. Egyedül az öccse Tibor vitte vele végig a borzalmas tettet, amit az erdő egy sűrűbb pontján követett el. 20-30 centiméter közelségből, öccse asszisztálásával hasra fektette a lányokat majd fejbe lőtte őket, mikor látta, hogy még élnek, többször egy 22 centis tőrkéssel szurkálta őket hasba és sértette fel a bőrüket.
Ez még mindig nem volt elég a lányoknak, ugyanis többszöri fojtogatás ütlegelés és rugdalás után vesztették csak életüket. 

1995. január 25.

Ezen a napon fordult a kocka és a rendőrség ismét behívta Balogh Lajost kihallgatásra a zsaroló ügyben. Ekkor találták meg órákkal utána a két lány holttestét, majd Krisztináét is.
Nem volt kérdéses, hogy egyből bilincset kapott és mindent megelőzve egy pszichológussal beszélt a hazugságvizsgálat előtt. Orosházi Erzsébet, annyira megtörte a férfit, és olyan pontokra tapintott rá, amitől az gondolkodás nélkül könnyes szemmel találni kezdett.
Annyit mondott, nincs szükség hazugságvizsgálatra, ugyanis tudatni szeretné az emberekkel, mit miért tett. Hajlandó volt elmondani mennyi mindenhez van köze, de csak miután beszélhetett a feleségével.Elmagyarázta továbbá, hogy az áldozatokkal miért végzett, hová temette őket és előkerültek szép sorban a gyilkos eszközök is. Ekkor húsz év börtönbüntetésre ítélték, csakhogy odabent is elkövetett testi sértést. Elmondása szerint az egyik rab késsel fenyegette őt, miközben nyugodtan akart fürdés után a cellájába távozni. Ekkor verte őt eszméletlenre. Mivel az eredeti húsz évhez nem toldható hozzá még öt, amit a testi sértés miatt kapott, eltolták 2020-as szabadulásának idejét plusz öt évvel, és ameddig nem látják úgy, hogy képes szocializáltan a társadalomban elhelyezkedni. 

Személyes vélemény: 

[Láthatjátok, hogy egy embert képes az meghatározni milyen a családi háttere. Balogh Lajos esetében, minden onnan indult útnak, ahogyan az apja bánt vele. Későbbiekben erős agressziót, majd fel-fel törekvő ösztönöket produkált benne, még nem elérte a végső megformált alakját. A sorozatgyilkosok mind-mind hasonló esetekkel küzdenek, akad olyan is persze akiben másként működik az ilyesmi.
Ő ugyan még beismert két másik gyilkosságot, feltehetően apja és egyik közeli ismerősének ügyét, de sosem találtak áldozatot vagy tárgyi bizonyítékot.
Vajon képes lesz 2025-ig elhagyni ezt a fajta sötét maszkot amit maga elé tartott mindvégig?
Véleményem szerint, nem.
Lévén, hogy azt vallotta amint szabadul biztosan megtorolja a dolgokat és az anyjával végez elsőként.
Borzalmas dolgokat követett el, olyanokat amiket mindvégig egy viccnek élt meg. A saját világában rekedt, ahol úgy tűnik jól érzi magát.
Elvesztett mindent, azért, hogy ilyen legyen. Egy nagy üresség, ami saját magával küzd nap, mint nap. ]
















Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.