S.C. Stephens- Esztelen



Sziasztok! 
Mára micsoda furcsaság, de egy könyvértékelést hoztam. 
Inkább...kiborulást, mintsem értékelést. 
Annyira ajánlgatták nekem szinte már orrba-szájba ezt a könyvet, rávettem magam, aztán időm nem sajnálva olvastam. Szenvedtem, mint Kiera. Ő hisztizett, ez más kérdés.

Szóval lássuk, az Esztelenül trilógia első kötetének értékelését. 




Nem lep meg ez a cím, sőt még a trilógia neve sem. Esztelen, esztelenül, eszetlenül esztelen.
Kész.
Szóval, a fülszöveg olyan szép dologgal kecsegtet, hogy már-már megnyílik az ember előtt az a bizonyos dimenzió, amit egyesek csak "TALÁN EZ JÓ KÖNYV" lesz-nek hívnak.
Talán, igen. Ez nem volt az. Kellan sem győzött meg. Igen, khem. Nem, nem győzött meg.


Szerző: S.C. Stephens
Cím:
Esztelen
Angol:
Thoughtless
Sorozat:
Esztelenül I.
Megjelenés:
2013
Kiadó:
Ulpius-ház
Fordító:Babits Péter
Oldalszám: 
606
Tartalom:
Kiera és Denny már majd’ két éve járnak. Denny megtestesíti mindazt, amit a lány kíván: gyengéd, kedves, és határtalanul imádja őt. Amikor másik városba költöznek – Denny megkapta álmai állását, Kiera pedig egy kiváló egyetemen tanul tovább –, minden tökéletesnek tűnik. Ám egy nem várt körülmény miatt a párnak el kell válnia.
A magányos, zavart, vigasztalan Kiera a helyi rocksztárban, Kellan Kyle-ban lel támaszra. Eleinte csupán barátként tekint Kellanra, ám a lány magányosságának mélyülésével a kapcsolatuk is egyre elmélyültebbé válik.
Egy este azonban minden megváltozik, és többé már egyikük sem lesz ugyanaz az ember…



Igen, ez aztán a fülszöveg. Szerintetek is lehetne belőle egy kicsit sablon de azért még jó ötlet, nem?
Na, én is így álltam hozzá, aztán mi lett a vége.
Kezdeném a dolgokat azzal, hogy mekkora tragikum, hogy a...ehm, idézek: "...a párnak el kell válnia." na már most, mi a kutyahúgyért mászik vissza Kiera Dennyhez, amikor Kellan az új üdvöskéje? Miért? Miért? MIÉÉÉRT?
Ez még semmi, nem akarok sokat spoilerkedni, viszont, pár kérdés felmerült bennem:
Van, hogy egy könyves karakter sokkalta idegesítőbb, mint egy animében szereplő női karakter, az isten verje már meg?
VAN, BIZONY! ITT AZ ÉLŐ PÉLDA!
Kiera Allen egy olyan szinte taszító, nyavalygó, nyüszítő, önsajnáltató és még sorolhatnám milyen álszent szereplő, hogy biz'isten a könyv felénél, négyszer letettem volna már.
Spoiler következik.
Oké, Kellan. Ott van neki, szexelnek. Nem keveset.
ÉS VISSZAMEGY DENNYHEZ! Értitek a logikát? Én sem, mert ennek nincs! DE SEMMI!
Miközben mindkét fickóval csinálja a dolgokat, és nyálzik nekik azon kesereg, hogy mennyire szar amit csinál, de senkit sem akar megbántani, mert ő őszinte és jó ember. Hát,hogy a mákos rétesbe ne ANYUKÁM.

Irritált mert az első felében mást sem csinált, mint Anastasia Steele és mindenhol pirult ahol csak lehetett, de Anaban is volt annyi, hogy nem viselkedik tróger módjára. Ő csak...buta volt.
Oké térjünk vissza Kierához, mert esküszöm már Anaról jobbakat tudok mondani, eh szóval.
A könyv vége fele pedig csak pityergett és sírt, és siránkozott, és zokogott, ésatöbbi. Kérdem én!?Micsoda hullámvölgy ez?! Érzelmi ingadozás?! Önmagadhoz se vagy őszinte te buta háztartásbeli!A többi "életed szerelméhez" pedig még inkább nem!
Azért, hogy ne csak a rosszat emeljem ki, ez a 606 oldalból, nagyjából 50, összesítve.
Voltak kellemes részek, hozzátenném, az sem sokáig, mert végig Kiera bébibogyó szenvedését kellett átélni, olvasni és így tovább. Szerettem Griffint, olyan elviselhető személyiség, jó beszólásai voltak, az író tipikusan próbálta menteni ami menthető.
Oké, Kellan Kyle egy olyan ember, akivel minden lány szimpatizál, mert hát menő-rocker srác- és tipikusan az a "badass boy", de van egy gyengéd és hát mondjuk ki "szerethető" gondoskodó oldala is.
Nem tudom honnét teremnek az ilyen pasik, de szakítanék egyet.
Denny tipikusan olyan karakter volt számomra, aki hitt Kierában és mindent megtett volna érte, csak az a hülye *#csa elrontott mindent. Ő aztán Kellannal együtt rendesen megszívta a végén.
Ehhez képest, azért vannak kellemes jelenetek is, ahol szárnyalni tud az ember és viszi magával a könyv, viszont ritka ez, mint tudjuk micsoda. Komolyan, nem intek senkit vészre, mert eltelik vele az idő, de azért szívesebben "pazaroltam" volna az időm, mondjuk egy... Lead-re.


Dobpergés. Jöjjön a PIPA részleg, ahol aztán kő kövön, nem marad. 

Az élet durva döntések elé állítja a főszereplőnőt, pipa.
Az döntésképtelen élethelyzetbe kerül, ezért hosszú fejezeteken keresztül csak kesereg, de nem dönt. PIPA. 
Egyik szereplő sem hallott még a biztonságos szexről, van ennél jobb, akármit csinálhatnak Kiera nem esik teherbe. Sőt, szexuális fertőzés Nuku, pipa.
Amikor már a lánynak muszáj dönteni, mert megkapja a halogatás édes karmáját, képes dönteni, de a lehető legbénábban. PIPA.
Idegesítő -az életben nem megoldható ennyire könnyen- a lehető legbutább, döntések hozatala mindegyik szereplő részéről. PIPA.
Kellan. Denny. Kellan. Denny. Szerelmi háromszöges körhinta. PIPA.
A főhősnőt kivágnám a kukába, amiért naivan adja magát, miközben van valakije, aztán azt akit bezsebel is használja. PIPA.
EZ A KÖNYV EGY CSALÓDÁS. PIPA.

Azonban mégis úgy érzem, hogy kíváncsi vagyok, mi az isten sül ki a következő kötetből.
Elég idegesítő. Fura is néhol, nem sok köze van a szerelemhez, önmarcangolás, sajnáltatás,megcsalás, hazugság, szex bőséggel akad benne.



Ezért is ajánlom annak, aki türelmesebb emberi lény mint én, és képes átverekedni legalább négyszáz oldalnyi tömör sajnálkozáson miközben az olvasó végig tudja már, hogy ezzel a könyvvel inkább saját magát pusztítja agyilag. Kellemes kis olvasmány.


Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.