Elgondolkodtató filmlista Hikaritól

Sziasztok!
Az elmúlt néhány hétben magamat is meglepve egyre több filmet néztem meg. Ez van, ilyen szürke borús időben még olvasni sincs kedve az ember lányának.
Tegnap végre időt szántam egy régóta várólistás filmre, ami rendesen elgondolkodtatott.
Igen, vannak filmek, amiknek megvan a maguk-helye és ideje.
Pont, mint a mai bejegyzésemnek.


Ha megkérjük a Google-t, hűségesen segít nekünk, és rengeteg linket kidob „elgondolkodtató filmek” címszavakat figyelembe véve.
Motoszkált a fejemben az ötlet, végül pedig úgy döntöttem, szülessen is meg.
Íme az én 5 elgondolkodtató filmem.

A békés harcos útja
Nem, nem azért, mert egészen friss az élmény. Valószínűleg, ha megnézem már két évvel ezelőtt, ez a film akkor is a listán lenne, maximum egy kicsit más helyen.
Van egy álmod, egy vágyad, amiért bármit megtennél…ám az élet úgy gondolja, hogy kicsit túl nagy magasságokat akarsz elérni, és egyenes helyett egy kereszteződésekkel teli úton kell eljutnod a célodig.
Két választásod van: feladod vagy folytatod.
A döntés a te kezedben van. 
Csak néztem magam elé, miután letelt a majdnem két óra, és nem akartam elhinni, hogy ennek egyáltalán vége van. Annyira akartam még nézni. Azt hiszem, egy durva löketet kaptam, ami végig bennem volt, csak kellett egy külső segítség, hogy ez feltűnjön.
„- Mindenki megmondja, mit csinálj, mi a jó neked. Nem akarják, hogy te találd meg a válaszokat. Azt akarják, hidd el az övéiket.
- Kitalálom, a magáét kéne elhinnem...
- Nem. Én csak azt akarom, hogy végre ne a külvilágból merítsd a tudásodat, hanem saját magadból.”ELŐZETES

A belső tenger
Őszinte leszek: nem mostanában néztem, és bizony a részletek már a feledés homályába vesztek. Mégis itt a helye, méghozzá a mondanivaló miatt.
Van a jogunk eldönteni, ki éljen és ki haljon meg? Honnantól számít valami inkább vegetálásnak, mint életnek?  Hol van Isten, amikor enged egy embert csupán létezni, oxigént beszívni, de a lehetőségeit már régen elvette?
Kérdések, amikre a mai napig nem tudom a választ. Azt sem, hogy helyes-e a támogatni az eutanáziát vagy sem. Ennek a témának valószínűleg mindig meglesznek a ’támogatói’ és az ’ellenzői’ is.
A film viszont ennek ellenére is szomorúan kevés ismertséggel rendelkezik, szóval mindenképp ajánlom.
„Ha nem tudsz menekülni, és folyamatosan mindenkire támaszkodnod kell, megtanulsz mosolyogva sírni, tudod?”
ELŐZETES



A felolvasó
Amikor elkezdtem a filmet, nem gondoltam, hogy ilyen nehéz téma köré fog épülni. Teljesen véletlen akadtam rá a tévében, de értelmesebbnek tűnt mint a többi agyatlanság, amit mostanában a tévé közvetít.
Messze áll a tökéletestől, ez tény. Ahogy az is igaz, hogy a holokausztról nehéz, talán nem is lehetséges tökéletes filmet forgatni. Hiszen az a helyzet, az a megoldás minden volt, csak tökéletes nem.
Az elején elég magasra szökött a szemöldököm, a szereplők kissé sokszor szabadultak meg a ruháiktól, de a végére ez valahogy másodlagos lett.
A történet nem üdítő és rózsaszín. De az élet már csak ilyen.
Azt hiszem, rá(m) fér egy újranézés valamikor, kíváncsi vagyok másodszor milyen hatást érne el nálam.
„Mert szavaink igazságának fedezetét a tetteink jelentik, a beszédet akár mellőzhetjük is.”
ELŐZETES

A bakancslista
Talán az egyik kedvenc filmem, pedig ilyet ritkán mondok. Egy ideje én is gondolkodok azon, hogy írni kellene valamilyen „Egyszer meg kell tennem” listát, pedig sokáig szándékozok élni.
Mégis, nem tudhatjuk, mikor jön el az utolsó napunk, mikor dobjuk föl a bakancsot.
Nem jobb úgy várni ezt az utolsó lélegzetet, hogy tudod, mennyi mindent megtettél, mint úgy, hogy az motoszkál benned, mennyi mindent kellene még megtenned? Na, ugye?
„A régi egyiptomiaknak volt egy szép gondolatuk a halálról. Mikor a lelkünk a mennyek kapujába ér, az istenek két kérdést tesznek fel. A válaszon múlik, hogy bebocsátást nyernek-e. (...)
1. Leltél-e örömöt az életben? (...)
2. Vittél-e örömöt mások életébe?”ELŐZETES

Fekete hattyú
Ashley-vel néztem meg körülbelül három éve, amikor aludni épp nem tudtunk, a beszédhez viszont fáradtak voltunk.
Akkor nem igazán nyerte el a tetszésem, kellett egy-két nap mire leülepedett, és rájöttem, hogy ez bizony jó volt, sőt!
Ha az ember nagyon akar valamit, azért bizony foggal-körömmel, bármi áron képes küzdeni. De vajon megéri a sikerért mindent feláldozni?
„A tökéletesség nemcsak tudatosságból áll. Hanem abból is, hogy elengeded magad. Meglepetést okozol magadnak, és így a közönségnek is. Ez az igazi átlényegülés. Nagyon kevesekben van meg ez a képesség.”ELŐZETES



A top 5 azt hiszem ez, de egy-kettő még simán eszembe jut.
Titeket gondolkodtatott el már film? Mi volt a címe?
Áruljátok el nekem kommentben, hadd bővüljön a lista.
.


Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.