Solymár András: A Fehér Kanca


Sziasztok!

Könyvhéten sikerült beszereznem a Halhatatlanok c. antológiát, amiben igazán tehetséges hazai íróktól olvashatunk a fantasy műfajhoz szorosan kapcsolódó novellákat. 





Szerkesztette: Vancsó Éva
Írók: A. M. Aranth, Cassy Blacksmith, Dörnyei Kálmán, Gabriella Eld, Habony Gábor, Hinda Vinchi, Imre Viktória Anna, Jassó Judit, Johhny Silver, Koós Patrícia, Mickey Long, Nyírő Szabina, Patrick J. Morrison, Riley E. Raines, Solymár András, Szilágyi Zoltán, Tolnai Panka
Kiadta: Főnix Könyvműhely
Dátum: 2017
Borító: Tóth Zoltán
Oldalszám: 304


A mai, úgymond 'áldozatom' Solymár András, aki írásának a Fehér Kanca címet adta. 
Történetében megismerkedhetünk közelebbről Hunyadi Mátyással, aki íródeákként járja Kolozsvár utcáit barátjával, Istvánnal. Na, de hol is van ebben a fantasy vonatkoztatás?  És milyen izgalmas szálak vezetnek majd a végkifejlethez?


Már az első két sor meseszerű bevezetést ad a történetbe, ami magával ragadja az olvasót. 
Tulajdonképp a személyleírások és a szöveghasználat alapján elénk tárul a mese Mátyás királyról.
Ritka, hogy ennyire vinni tudjon magával egy történet, ami nagyjából a szemünk előtt bontakozik teljessé. Mátyás a központi alak, az ő történetét kísérhetjük végig, amint valódi személyét mindvégig titkolva segíteni próbál Kolozsvár lakosságán. De, hogy miért is szükséges ez? Mi történt, amiért az egyszerű nép segítséget igényel? 
A két főszereplőnk megpihen egy Bálint nevű öreg gazdánál a pajtában, miközben egymás között beszélgetni kezdenek. A történet kiemelkedő szereplői közé kerül egy "Tüzes ember, illetve lidérc"- ként emlegetett lény - fantasy vonatkoztatás -, aki egyetlen érintésével képes megjelölni aztán megölni az embert. 

Itt megállnék egy pillanatra. 
Tudni kell erről a lidércről, hogy Bálint azt állítja eddig nem bántott senkit, a lápok mentén elvolt, bolyongott. Senki sem mert ártani neki.
  Most akkor mégis mi okból, vagy célból kezdte jelölgetni a lakosokat? Miért akarna ártani egy olyan lény, amely eddig csak élte a saját világát?
Tök jó kérdés, nem? Erre nem kapunk választ, ugyanis a beszélgetés úgy elhal szereplőink között, mint a parázs, ha vízzel öntöd. 
Természetesen Mátyást elkezdi érdekelni a dolog, így útnak is indul Istvánnal........

Nem szeretnék én több spoilert írni, mindenkinek ajánlom olvasásra a pár oldalas kis novellát,  (meg az egész antológiát is nem mellesleg) melyben, mind a történelmi háttér és utalás magában érdekessé, izgalmassá teszi az egészet. 

Ha kedvet kaptál hozzá, bátran rendeld meg a


Holnap jövök egy interjúval! Készüljetek!




Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.