Lisa Heathfield: Papírpillangók

"Bennem a papírpillangók még mindig lángolnak."



Kiadó: Ciceró
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 284
Fülszöveg:
Törött szárnnyal tudnál-e repülni?
June otthona az apjával, a mostohaanyjával és a mostohatestvérével sötét titkokat rejt. Csapdába esett, mint a hálóban rekedt pillangó.
De aztán June megismeri Blistert, a fiút az erdőből. És benne felfedezi a remény aprócska sugarát, amely képes őt elrepíteni messze az otthonától. Képes őt szabaddá tenni. Mert a világon minden lény megérdemli a szabadságot. A kérdés csak az, milyen áron.



Egy vallomással illene kezdenem a bejegyzést: igazából már júniusban megkaptam, de hiába álltam neki háromszor is, nem csúszott.
Ez a borús, hideg idő kellett, hogy megjöjjön a regényhez megfelelő hangulatom.
Cicero kiadó, nagyon köszönöm, hogy recenziót kaphattam a könyvből és sajnálom, hogy eddig csúsztam vele.

Hősnőnk June, aki édesapja új hazásságában nem találja a helyét. Mind a mostohaanyja, mind a mostohatestvére bántalmazza a kislányt csúnyábbnál csúnyább módokon
June egyetlen menedéke Blister, a fiú aki mellett menedékre talál, aki ezer papírpillangóval ad szamara szárnyakat.

Már amikor megjelent beleszerettem a címbe és a borítóba tudtam, hogy ez nekem kell. Ilyen külcsínnel lehetőleg polclakóként.
Hiába vártam nagyon a könyv olvasását a családon belüli erőszak címkéjű könyveket nem tudom akármikor, akárhol kézbe venni.
Ezert történhetett hogy a hűvös, borús, szürke szeptemberi napokig csúsztam az olvasással.
Nincs háromszáz oldal a könyv, mégis megviseli lelkileg az olvasót . A gyermekbántalmazás nem újdonság, sajnos a való világban épp úgy hallani róla, mint ahány szerző témájának választotta már.
Persze, a történet kitaláció, de valahol melyen belül mégis ott motoszkált bennem a gondolat, hogy talán mégis megtörténhet ilyen is...csupán a négy fal között, rettegő lelkű, csukott szájú emberekkel.

Válóban szívettépő volt olvasni,  de sajnos a vége nekem elég túlzó és összecsapott lett, sokat elvett az addigi élményből és érzelmekből. Nem akarok részletezni, mert az elég nagy spoiler, aki olvasta már a könyvet, tudja, mire gondolok. Aki nem...kíváncsi lennék majd a véleményére.  Én nagyon sajnáltam, hogy így alakult a könyv, az biztos

June csupán egy kislány volt a történetünk elején, aki előszór nem merte, később nem akarta elmondani senkinek mi zajlik otthon, mit kell átélnie. Hogy megértem-e a döntését? Nem tudom.
Hogy mit tettem volna a helyeben? Szinten nem tudom.
Meglepő volt olvasni azt a jellemfejlődést amin átment a karakter, hogy milyen események jutottak végül oda, ahová, meg ha az nekem túl irreális is volt.
A szülök karakterei nem kevés kivetnivalót hagynak maguk után. Kathleen az a karakter, akivel szívesen megtettem volna mindent úgy, ahogy ő tette és akármilyen gonoszul hangzik élveztem volna. Az apa karaktere meg felháborítóan naiv és vak. Semmit nem vett észre soha. Mintha valami szűrő hályog lett volna a szemen vagy egyszerűen eldöntötte volna, hogy szelektív figyelemmel rendelkezik. Egyszer- kétszer szívesen megpofoztam volna.
Blister volt a fény, a pozitivitás ennyi nehézség közepén. A menedék, a pillanatragasztó. Mindenkinek kéne egy Blister, aki szép papírpillangókat készít ajándékba és kézbe rejtett kavicsokkal dönti el hogy jobb vagy bal. Igazi, üde ifjúsági szerelem volt kettőjüké June-al. Amolyan édes első szerelem.
A fiú családja is pont az ellenkezője volt June-énak. Hiába voltak rengeteget, figyeltek egymásra, támogatták a másikat, és olyan magától értetődő szeretettel fordultak a lány felé minden alkalommal, hogy megmelengették a szívemet. Bárcsak kicsit többet szerepeltek volna

Ezt a könyvet valaki vagy imádni fogja és sír rajta, vagy földhöz vágja idegében.
Azt hiszem, én kicsit mindkettőt éreztem olvasás közben és utána.
Talán mindannyian pillangók vagyunk, de hernyóknak látjuk magunkat.
Pedig valójában csodálatosak és gyönyörűek vagyunk mind, valakinek fontosak is, az élet számára pedig pótolhatatlanok.


Bejegyzés EXTRA
- Készíts te is pillangót
-

A könyvben fontos szerepe van az origaminak, Blister sok fajtát készít el June-nak. Úgy döntöttem, én a cím miatt a papírpillangók hajtási módszerét keresem meg nektek videon. Aki elég ügyes, és van türelme, jó kis program lehet.


Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.