Olvassunk otaku módra! BOOK TAG

Az utóbbi hetekben elég sokat animézek, mostanában jobban kikapcsol, mint az olvasás. Molyon találtam egy kihívást, (már lejárt) gondoltam ez BOOK TAG alapanyagnak is jó, szóval elhoztam nektek. Jó olvasást!





Shounen 
tipikus akció beállítottságú könyv, amelyben a főszereplőnek valamilyen célt kell elérnie 

Az a helyzet, hogy nem igazán olvasok akcióban gazdag kalandregényeket (jó kifejezés ez egyáltalán?), de az olvasmánylistám kidobta Kristin Cashore: A garabonc című regényt akció címszóra szűrve, és volt egy elég erős "aha!" élményem. A főszereplő valóban kalandokba keveredik egy egyáltalán nem céltalan utazás során.



Shoujo 
Romantikus történetű könyv 

Az olvasmánylistám 98% romantikus regényekből áll, szóval ebből egyet kiválasztani.... kihívás. Shoujo címkét általában azok a művek kapnak, amik "nőies témákat, problémákat vet fel", ebből kiindulva Szaszkó Gabriella: Kora február című könyvet választottam. Vannak benne problémák szép számmal, és talán a női olvasók jobban át is érzik a helyzetet.



Tsundere/yandere 
olyan könyv, amelyben szerepel tsundere és/vagy yandere karakter (azaz olyan szereplő, aki titkolja az érzéseit és azok ellentétét mondja és cselekszi / olyan szereplő, aki szerelmes és képes kínozni, meggyilkolni másokat a szerelméért) 

Ezt állítást többször el kell olvasnom, hogy képes legyek értelmezni, mégis milyen könyv/karakter kell. Talán Jessica Sorensen: Violet, Luke és a sors című könyvet tudnám ide mondani, már csak amiatt is, mert a két főszereplőnk nagyon sokáig nem vallotta be egymásnak a valódi érzéseiket.



Proxy csata 
Olyan könyv, amelyben a szereplők általuk irányított lényekkel küzdenek egymás ellen/amelyben a karakter mellett harcol valamilyen lény 
Ez az a pont, amit én most passzolok. Szerintem nem olvastam ilyen könyvet.


Nekomimi
Olyan könyv, amelyben egy szereplő cicafüles vagy bármilyen más állat testrészével rendelkezik 

Itt kicsit csalok, mert olyan olvasmányom nincs, ahol csak az adott testrésszel rendelkezik, csak olyan tudok mondani, ahol teljesen átváltozik az adott állattá. Például Eszes Rita: Rókatündér c. könyvében Midori rókává tud változni.


Antropomorfizmus

Olyan könyv, amelyben szerepel emberszabású, emberhez hasonló szereplő. (pl. beszélő állat, robot, stb) 

Először azt hittem, nem olvastam ilyen könyvet, aztán eszembe jutott, hogy de, mégis. Méghozzá Marc Levy: Ki nem mondott szavainkban szerepelt robot. Bár lehet, helyesebb lenne mesterséges intelligenciának nevezni. A lényeg a lényeg, hogy igen érdekes/ötletes megoldás, ugyanakkor sci-finek még nem mondanám.


Párhuzamos világ

olyan könyv, amelyben létezik egy, a főszereplőén kívüli világ, ahova át is jut 

Elsőre nem ugrott be, aztán rájöttem, hogy On Sai Apa, randizhatok egy lovaggal? című regénye tökéletesen jó ide, hiszen pont ez a másik világ okoz minden bonyodalmat.


Iskolai élet

olyan könyv, amely mindennapi, iskolai életet mutat be egy szereplő szemszögéből 

Ezzel a ponttal csak annyi a bajom, hogy túl nagy a választék, sok ilyen könyvet olvastam. Talán amelyik valóban bemutatja az iskolai életet az Leiner Laura Kezdet (bár az egész SzJG sorozat megállja itt a helyét), de ha valaki rövidebb sulis sorozatot keres, Papp Dóra Tükörlelkek című regénye is megfelelő.


Különleges szervezet/rendszer 

olyan könyv, amelyben különleges szervezetnek a tagja a főszereplő / amelyben a miénktől eltérő rendszer van jelen, pl. elénk tárják, hogy milyen munkád lehet vagy bizonyos dolgok alapján rangsorolják az embert 

Kerstin Gier: Rubinvörös regénye ugrott be, bár a szervezet és annak működése inkább a további kötetekben kristályosodik ki.  Emlékszem, amikor olvastam a trilógiát, még az utolsó kötetben is okozott meglepetést.


Manga 

egy manga, amely minimum két fejezet hosszúságú
Örök hálám az AnimeAddits oldalnak, amiért sok manga elérhető náluk online. Az egyik rövid (csupán 4 fejezet) mangám a REC címet viseli, többször olvastam már, szeretem.


A TAG forrásmegjelöléssel bárki számára vihető.
*Hikari

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.