Julie Buxbaum: Három dolgot mondj

„Attól, hogy erős vagy, néha te is kérhetsz segítséget. Ezt sose feledd!”


Kiadó: GABO
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 360
Fülszöveg:
Jessie-vel ​csak a baj van, ő legalábbis így érzi a Los Angeles-i magániskolában töltött első héten. Már épp azon gondolkodik, hogy visszasomfordál Chicagóba, amikor e-mailje érkezik egy Valaki/Senki (VS) nevű sráctól, aki felajánlja, hogy segít neki eligazodni a Wood Valley Gimi dzsungelében. Ez valami vicc? Megbízhat VS-ben, elfogadhatja tőle a segítséget, amelyre óriási szüksége van?
Alig két éve, hogy meghalt az édesanyja, és miután az apja váratlanul feleségül vett egy interneten megismert nőt, Jessie kénytelen az ország másik felébe költözni, és mostohaszörnyével meg annak beképzelt fiával élni.
Jessie végső kétségbeesésében úgy dönt, VS-re bízza magát. A srác hamarosan a lány mentőkötelévé és szövetségesévé válik, és Jessie szeretné személyesen is megismerni. De mi van, ha egy rejtélynek jobban áll a megoldatlanság?
Julie Buxbaum művében komédia és tragédia, szeretet és veszteség, fájdalom és emelkedettség keveredik. Első ifjúsági regényének szereplőit minden bizonnyal hamarosan az olvasó is barátaivá fogadja.


Februárban olyan könyvek újraolvasása mellett döntöttem, amiket már olvastam korábban, de valamiért blogbejegyzés nem született róla. Ezt a könyvet három éve olvastam először, de egyáltalán nem bántam, hogy megint elolvastam. Utána fogok nézni, van-e az írónőnek más, magyarul megjelent könyve, mert be kell ismernem, tetszik, ahogy ír.

Jessie Holmes édesanyja halála után és apja újraházasodása miatt költözik Los Angelesbe, de egyáltalán nem örül annak, hogy mindent Chicagóban kell hagynia, a barátait, az iskoláját, az emlékeit.
Amikor pedig minden összeomlani látszik, kap egy emailt. A titokzatos levélíró csupán VS-ként azonosítja magát, és esze égében sincs elárulni a személyazonosságát, mégis hamar válik a lány támaszává, segítőjévé, bizalmasává.
Jessie képes lesz beilleszkedni az új környezetbe, megtalálja a helyét a suli hierarchiájában? Ami pedig szintén fontos: Vajon ki rejtőzik a monitor másik oldalán?

Bevallom, hogy emlékeztem, mi vár rám. Romantikus, könnyed ifjúsági történet? Levélregény? Igen azt hiszem, valami ilyen kombinációt kaptam, és mégsem.
A kezembe került egy könyv, ami nem épp könnyed téma köre épül és igazából vegyesen van benne az email es az elbeszélés.
Mintha két történetet olvastam volna egy könyvön belül.
Furcsa volt, de újszerű.
Néha azon kaptam magam, hogy alig vártam az újabb Jessie-VS beszélgetéseket, és csak azért olvastam sorra a történéseket hogy odáig elérjek. Mire észbekaptam, már én magam is azt latolgattam olvasás közben, hogy vajon ki lehet a hősnő levelezőpartnere.
Annyira az online világban/nak élünk, hogy hétköznapi volt két fiatal kapcsolatának kialakulását ilyen formában olvasni.
Es igen, úgy gondolom írásban sokkal, de sokkal könnyebben kommunikálunk. Ami néhány esetben hátrány - mint például a mimika, a gesztikulálás, a hanglejtés hiánya - az  itt mégis jól működött  Hiszen lehet bátor az ember, mondhat nagy dolgot, elárulhat egy titkot, kit zavar, ha utána fülig pirul? Még csak be sem kell vallani.

A másik fontos dolog benne a szerettem benne, akármilyen morbidul is hangzik, de maga a gyász, a folyamat feldolgozása.
Az, hogy a főhős elveszíti az anyukáját, sok mindent elindít, és sok mindenhez vezet.
Nem is tudom elképzelni milýen az, ha azt az embert veszíted el, aki kilenc hónapig a hord, jóban rosszban melletted van. Csúnyán hangzik vagy sem, de tulajdonképpen mindegy kit veszít el az ember fáj.
És nem gyógyítja be az idő, csak enyhíti.

Jessie egy meglepően normális karakter lett. Csak azt árulja el valaki, hogy miért nem szolt egyetlen felnőttnek se időben, hogy nem kedvesen bánnak vele. Az iskolai kirekesztés, verbális bántalmazás komoly dolog, még úgy is, hogy idővel lettek támaszai. A lelki ereje es a jó fejsége tetszett, elfogadnám barátnőnek.
Dri es Scarlett a két barátnő akik annyira hasonlítanak mint amennyire különböznek, de mindkettőjükben van valami, ami jo baratokka teszi a karakterüket. Előbbi szép lassan nyílik meg Jessie-nek és fokozatosan válik egyre megbízhatóbbá, még előbbi lányt évek óta ismeri a hősnőnk, mégis egy nagyon fontos mérföldkőhöz ér a kapcsolatuk.
Liam, a suli szupersztárja, akiéért mindenki odavan, mondjuk jó okkal. Caleb legálabb olyan menő, csak kicsit hiányoltam, hogy nem tudunk meg róla túl sokat.
Ethan aranyos, egyedivé teszi a különcsége. Rákerestem az Átokföldje című versre egyébként. Nem piskóta. Tuti hogyha mostantól valami csoda folytán idézetet látok belőle a karakter meg a könyv fog eszembe futni. Meg a Batmanes pólóról is.


Három dolgot mondok:
(1) Nagyon jól esett olvasni ezt a könyvet. Kikapcsolt, szórakoztatott és igazán tetszett.
(2) Remélem előbb-utóbb mindenki talál magának egy VS-t. Kincs ez ilyen könyves pasi.
(3) Miután befejeztem még órákig Varró Dani szavai jártak a fejemben, pedig a vershez semmi köze nincs a költőnek:
"Hiába nem láttalak még, az embert,
ha minden betűd mégis eleven,
ha érezlek, mint kisujjam az entert,
van nulladik látásra szerelem?"

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.