A remény vágtája

 Angol cím:
Midnight Stallion
Műfaj:
családi film
Hossz:
90 perc
Kiadás éve:
2013
IMDB:
5,2/10
A tizenöt éves Megan Shephard és szülei bármit megtennének, hogy megmentsék az anyagi nehézségekkel küszködő farmjukat. Épp az utolsó pillanatban fedeznek fel a közeli erdőben egy vadlovat. Úgy tűnik, imáik meghallgatásra találtak és ezzel gyönyörű éjfekete vadlóval megtörténhet a csoda a család életében. Megan szeretetével és édesapja, Jack bátorságával sikerül megszelídíteniük Éjfélt. Eközben Megan és a gazdag fiú, Ross között igaz szerelem szövődik. Ám Ross szülei ellenzik ezt a kapcsolatot, sőt a fiú apja, Brad meg akarja szerezni magának a lovat is. Végül a két családfő fogadást köt: amelyikük lova megnyeri a helyi lóversenyt, azé lesz Éjfél.
Azt hittem, a létező összes lovas filmet láttam már, ám ekkor a barátnőm érdeklődött, hogy ez köztük van-e. Meglepődve, de annál nagyobb lelkesedéssel mondtam, hogy nem, ezt bizony még nem láttam. Nos, jelentem a hiány pótolva...
Bevallom, lovaslányként elég sokat vártam ettől a filmtől, még annak ellenére is, hogy IMDB-n nem kapott valami magas pontszámot. Mondjuk, tényleg nagy a már látott filmjeim listája, ám...
Azért ennél többet vártam. Sokkal többet. Mert oké, valamennyire lerágott csont már ez az egész "jön-a-kiscsaj-betöri-a-lovat-és-mindenhappy", de attól független, nekem ne mondják, hogy egy JÓ forgatókönyvvel nem lehet JÓ filmet csinálni.
Most komolyan kezdjem el sorolni, hogy Suttogó, Flicka, Flicka 2, Fekete szépség...mind-mind a ló-ember kapcsolatot dolgozza fel, méghozzá valami zseniális módon.
Ezzel a filmmel egy nagy gond volt: mindent abnormálisan elsiettek benne, úgy köbö a felétől. Aki csak egy minimálisat ért a lovakhoz, az bizony tudja, hogy még egy kézhez szokott állatnak is idő kell ahhoz, hogy engedje, hogy megérintse őt egy idegen. Ergő ez a teljesen elvadult lovaknál szépen hatványozódik.
A másik amitől legszívesebben a hajamat téptem volna: mi az már, hogy körülbelül két nap után már kantárt meg nyerget raknak szerencsétlen állatra, az meg ráadásul TŰRI is?! .nem tudtam, hogy a fejemet a falba verjem, vagy inkább kikapcsoljam az egészet úgy, ahogy van. A korábbi, kézhez szokott állat példával jövök: nem a semmiért kell elérnie a lónak, a 3-4 éves kort, és akkor se rögtön az van, 
hogy nyereg-kantár-aztán uccú' neki. Ha, szép is lenne.
Úgyhogy igen, nálam ott egy kicsit elszakadt a cérna realitás téren, de mondom akkor már nézzük végig, nem volt belőle sok.
Elég hamar kitaláltam, hogy mi lesz, csak a kivitelezés érdekelt.
És itt jönnek a jó pontok, ugyanis a verseny részét nagyon szépen megcsinálták. Jók voltak a kamera-állások, a néhai kissé lassabban lejátszódó képkockák, egész ügyesen visszaadták egy lóverseny izgalommal vegyes feszültséggel teli hangulat. Jár az apró piros pont.
Azt hiszem, lassan be is fejezem az értékelést, mielőtt nagyon felhúzom magamat. Ha valami nagyon lightos családi filmet keresel, és a gyerek még az állatokat is szereti, nézzétek meg, de ló- és lóverseny szakértő, mert tuti végig kommentálja ahogy én is tettem.
Ha ilyen veszély nem fenyeget, és ti se mondjátok magatokat a következő Monty Roberts-nek, akkor bizony ajánlom. :) Máskülönben pedig 90 perc kioktatás a képernyők előtt...de azért jó szórakozást :D

Még egy előzetest is hozok: (bár, csak angolul találtam)

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.