Random Ashleyvel: Robert Louis Stevenson: Dr.Jekyll és Mr. Hyde különös esete


Sziasztok!
Létrehoztam ezt a teljesen új ágat, ami remélem nem bántok.
A "Random Ashleyvel", egy olyan nap amikor egy olyan dolgot hozok, vagy ismertetek amit eddig még nem mertem.
Ma a modern horror alappillére kerül terítékre, ha már a rémszerda meg kedd ennyire bevált.





Semmi sem lenne E. A. Poe nélkül, legalábbis szerintem.
Ahogyan ez a történet sem született volna meg a modern viktoriánus korszak ábrázolásában.
Londonban vagyunk, ahol Henry Jekyll doktor halála előtti végrendeletében minden vagyonát Edward Hyde-ra hagyja.
Mivel Jekyll barátai egyáltalán még csak hallomásból sem ismerik ezt a titokzatos úriembert, vad nyomozásba kezdenek, mígnem meg is találják az említett urat.
Azonban kiderül elég hamar, hogy Mr. Hyde egy abszurd és brutális pszichopata aki minden bizonnyal meg akarja ölni Jekyll doktort.
Ezen felbuzdulva a történet cselekménye csak fokozódik amikor Henry dolgozószobájából Edward örjöngő hangja közli, hogy nem fogad senkit, hagyják őt békén.
Ekkor rátörik az ajtót, és akkor ugrik a majom a vízbe, a szó szoros értelmében, ugyanis felfedezhetük, mind mi olvasók és mind a könyvben lévő szereplők is, hogy Henry Jekyll egy "csodálatos" kotyvasztott szer hatására előhozta azon vad,gonosz és elfajzott oldalát amit nem gondoltunk volna, így hamar kiderül, hogy személyiségzavaros elemekkel vagyunk megáldva, ugyanis  Jekyll és Hyde ugyanaz az ember csak két külön lélek és külön személyiség egy testbe zárva.


Számomra ez nagyon kedves-, már ha lehet ilyet mondani- kis novella volt, ugyanis a tudásszomj a minden. Kicsit elvarázsolt a boszorkányság korába is, lévén, hogy a vegyszer amit Jekyll kotyvasztott is hasonlóképp keletkezett. Megmutatja nekünk, hogy mi is az emberben rejlő gonosz,ettől viszont nem fogott el az a tipikus borzongás, nem is mondanám horrornak inkább csak hasonló, de nagyon más, kissé sötétebb trhiller ez a mű.
Külön tetszett, hogy Jekyll és Hyde ugyanazon személy mégis teljesen különböző karakterek.




Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.