Ferger Annamária: Néma ​ölelés {+ Interjú}

Nem kopogsz és nem is vársz választ - csak betoppansz.


Kiadó: Newline kiadó
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 80
Fülszöveg:
A kötetben megtalálható versek időnként egy hűvös takaróval burkolnak be, máskor meleg, boldog érzésekkel ölelnek körbe. Csak hagyd, hogy a szavak némán kivirágozzanak a szívedben, hogy az érzések, a gondolatok átjárjanak. Az érző, könnyen érthető versekben saját magadra ismersz majd. Bánj finoman velük, engedd őket közel magadhoz, hogy felejthetetlen élményben legyen részed.



Olvastam már a szerző korábbi Néma utazás című kötetét, az utazókönyvként került hozzám és bevallom, megfogott. Több olyan költemény is volt benne, ami nagyon tetszett és kíváncsi lettem Ferger Annamária további munkásságára. Emiatt nagyon örültem a lehetőségnek, hogy azon bloggerek közé kerülhettem, akik megjelenés előtt elolvashatták a kötetet. Ezúton is köszönöm a lehetőséget a szerzőnek és a Newline kiadónak!


Ugyan a másik kötet kapcsán már volt némi ötletem, hogy mire is számíthatok, de bevallom, itt nem ez volt a döntő, hanem a borító. Gyönyörű, letisztult, egyszerűen jó ránézni. Tudtam, hogy ebből nem lesz elég egy utazókönyv, ez bizony polcra kell.


Miután meghozta a postás, szinte azonnal neki is álltam. Alapból nem hosszú könyv, és a versek miatt alapból gyorsan lehet haladni vele, még akkor is, hogy azért voltak olyan írások, ahol kicsit megtorpantam, újraolvastam. Bevallom őszintén: voltak olyan írások, ahol "kínrímeket"  éreztem, most nem lett mindegyik vers olyan gördülékeny és magával ragadó, mint amire számítottam. Annak viszont, hogy haikuk is kerültek bele, kifejezetten örültem: egyrészt megtöri a "sima" versek olvasásának monotonitását, másrészt szeretek haikukat olvasni.

Köztudott, hogy képtelen vagyok úgy kötetet olvasni, hogy ne legyenek benne olyan művek, amik kicsit jobban megszólítanak valamilyen okból, itt is ez történt. A top 3 kedvencem egyértelműen az alábbiak:

Érzékcsalódás: Többször is elolvastam és egyre jobban tetszett a hangulata. Kicsit olyan józsefattilás benyomást tett rám.


Szerettted... Gyönyörű vallomás a szeretett személy számára. Nincs túlgondolva és pont az egyszerűségében rejlik a varázsa.


A távolság innen: Nagyon tetszett a lépcsőzetessége, hogy a különböző "távolságok" kaptak egy-egy versszakot. Önkéntelenül is elgondolkodtam azon, hogy vajon mi lehet az én távolságom a számomra fontos emberekkel kapcsolatosan.  



Ha olvastad a Néma utazást vagy bármelyik másik Ferger Annamária kötetet, akkor ezt se hagyd ki. Ha nem olvastál még semmit tőle, ez a kötet pont megfelelő arra, hogy megismerkedhess az írásaival. Egy szó, mint száz: verset olvasni jó, magyar kortárs verset olvasni pedig még jobb. Nincs még egy olyan nyelv a világon, amelyik ennyi érzelmet képes beleírni néhány rímbe, gyönyörű gondolatokat megfogalmazni néhány sorban.  Kellemes kikapcsolódás volt. Mondd, te mikor olvastál utoljára verseket?




Csakhogy ne csupán ebből a rövid véleményből álljon ez a bejegyzés, hogyha eddig eljutottál, most már folytasd is az olvasást, ugyanis egy interjút is készítettem a kötet kapcsán.

Bejegyzés EXTRA 

- Interjú Ferger Annamáriával -


Hikari: Bevezetésként: mondj magadról három dolgot, ami a leginkább jellemez!
Ferger Annamária: Kitartó, maximalista, és ebből adódóan mindent túlagyaló személy vagyok.



H.: Mit jelent számodra a költészet, a versek?
F. A.: Nagyon szeretem a verseket, és sajnálom, hogy a mai világban nagyon kis százalékban jut el az olvasókhoz.


H.: Hogy születik meg a kezed alatt egy vers?
F. A.: Verset írni sosem tudtam megrendelésre. Azokon meglátszana az erőlködés, a sorok némán szenvednének, nem érezném közel őket magamhoz. Inkább írok ritkábban, de belső indíttatásból. Van, hogy elragad a pillanat, megérint egy esemény, vagy egy belső érzés tör felszínre, ami azonnal kikívánkozik. Általában toll és papír a segítségem, de sokszor jegyzetelek telefonba is, ha nincs kéznél más.



H.: Volt olyan, hogy nem jöttek a rímek, nem tudtál írni? Hogy kezelted ezt, mi segített kimozdulni ebből az állapotból?
F. A.: Természetesen sűrűn megesik az ilyen. Volt, hogy közel fél év-év eltelt anélkül, hogy új vers született volna. Sajnáltam a kiesett időszakot, de van, hogy a költőnek is fel kell töltekeznie, új élményeket szereznie, vagy egyszerűen csak ismét rá kell hangolódni a költészetre. Azt már megtapasztaltam, hogy a költői énem és a prózai váltják egymást: ha versekre vagyok jobban ráhangolódva, a regényírás kerül háttérbe. Viszont egyiktől sem lennék képes megválni.



H.: Hogy nézett ki a Néma ölelés alkotói folyamata, kiadása? Hogy találtál rá a Newline kiadóra?
F. A.: Már alapításától kezdve figyelemmel kísértem a NewLine kiadót. Mikor felkerestem a kiadó vezetőjét, nagyon segítőkészen tájékoztatott, és választ adott minden kérdésemre. A kézirat és a fülszöveg leadása után elkezdődtek az előmunkálatok (lektorálás, borítótervezés, tördelés).  A kiadó folyamatosan kapcsolatban állt velem, minden apró részletet leegyeztettünk, és zökkenőmentesen haladt minden a kiadás felé.



H.: Nagyon-nagyon tetszik a cím, passzol a korábban tőled olvasott kötethez is. Nehéz volt kitalálni? Voltak elvetett ötleteid?
F. A.: Számomra még sosem volt ilyen egyértelmű meghatározni egy könyv címét. Mindenképp szerettem volna, hogy az első kötettel harmonizáljon, így innen jött a „néma” szó. A hattyús borító volt az álmom, és az önmagát ölelő állat, valamint a versekben többször is visszaköszönő „ölelés” kifejezés adta a cím másik felét.



H.: Illusztrációk szerepelnek a kötetben. Így álmodtad meg vagy így alakult?
F. A.: Nem volt konkrét elképzelésem az illusztrációval kapcsolatban, csak azt tudtam, hogy mindenképpen szeretném, ha lenne benne néhány kép.  Míg az első kötetet egy tehetséges fiatal lány illusztrálta, addig ebben a kötetben egyszerűbb, jogtiszta képek teszik különlegesebbé az olvasásélményt.



Hikari: Van kedvenc versed a kötetben?
F. A.: Nehéz csupán egyet kiragadni az egész kötetből, de számomra a Lennék című vers örök kedvenc marad. Ez egy - a férjemnek írt - szerelmi vallomás.


H.: Milyen terveid vannak 2022-re? Elárulsz néhányat?
F. A.: Ebben az évben már nem tervezek új könyvet megjelentetni. Egy fantasy regényem időközben elkészült, amiben az északi mitológiát vettem alapul. Mágia, világutazás, zsoldosok, Yggdrasil… Szerintem nagyon izgalmas kalandregény, amit duológiának tervezek.

Másik két kéziraton szeretnék majd dolgozni az évben. Egy egyszerű romantikus történetet kezdtem el, amiben helyet kapna egy kis humor. Lazább, könnyedebb regénynek tervezem. A másik kézirat már nehezebb falat, urban fantasy világot szeretnék felépíteni egy kis krimivel fűszerezve. A könyvben egy nap megnyílik a tündérbirodalom kapuja, ahonnan átlép egy tündér, de vissza már nem tud jutni, és úgy adódik, hogy pont ő lesz egy gyilkosság első számú gyanusítottja.

Viszont szeretnék egy kicsit több időt fordítani a családomra, így megeshet, hogy egy időre kicsit visszavonulok.


Köszönöm, hogy időt szántál az interjúra, és

további eredményes alkotói munkát kívánok!

*Hikari

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.