Judy I. Lin: Méreggel ​átitatott varázslat (A tea könyve 1.)


Mindannyiunknak vannak olyan szerettei, akikért az életünket is feláldoznánk. Ez veszélybe sodor, vagy veszélyessé tesz minket.


Kiadó: Next21
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 382
Fülszöveg:
Nem elég, hogy elveszítette az édesanyját, Ning azzal is tisztában van: az ő hibája volt. Teát főzött, amelyről nem tudta, hogy méreg van benne – és az édesanyja ezt itta meg, ebbe halt bele. A tea, amiben méreg van, most Ning testvérét, Shut is elveheti Ningtől.
A lány értesül róla, hogy a teafőzés ősi, varázslatos művészetében mérik össze erejüket a királyság legnagyobb tudású teafőző mesterei, ezért ő is odautazik, hogy részt vegyen a versenyen. A győztes egy kívánságát a királykisasszony teljesíti – Ningnek talán ez az egyetlen esélye, hogy megmentse testvére életét.
A királyi udvart azonban csalárdság és ármányok szövik át – felbukkan egy jóképű, rejtélyes fiú, akinek megdöbbentő titkai vannak. Ning egyre mélyebben belekeveredik valamibe, és mire észbe kap, már nagyobb veszélyben van, mint testvére, Shu.



Az esetek túlnyomó többségében nem a borító a döntő számomra. Azonban van egy maréknyi kivétel, amikor elég csak meglátnom a könyvet, hogy azt érezzem, nekem ez kell! Pont így jártam itt is... aztán elolvastam a tartalomjegyzéket, és tudtam, hogy a lehető leghamarabb olvasni akarom. 

Köszönöm szépen a Next21 kiadónak, amiért recenziós példányt kaphattam.


Hősnőnk Ning, aki hosszú ideje küzd a bűntudattal és gyásszal. Tapasztalatlansága és figyelmetlensége miatt nem vette észre a veszélyt és olyan teát főzött, amely megölte édesanyját és súlyosan megbetegítette a testvérét is.

Amikor a királyi palotában versenyt hirdetnek a teafőző mesterek számára a lány úgy dönt, részt vesz rajta: a nyertes díja ugyanis a királyi shénnóng-shī pozíció mellett az is, hogy bármit kérhet a hercegnőtől.

Ning azonban hamar rájön, hogy a kívánság, amivel talán megmentheti testvére életét, őt magát olyan veszélybe sodorja, amiből nem biztos, hogy élve keveredik ki.


Nem tudtam, mit várjak ettől a könyvtől, így nem is támasztottam elvárásokat. Egyszerűen csak kíváncsi voltam, hogy a külcsín megfogott, de megtart-e belbecs? Merthogy a könyvet  egy napig csak nézegettem, mielőtt valóban nekikezdtem volna az olvasásának, az tagadhatatlan tény.

Azt hiszem az idei évem felfedezettjei a távol keleti szerzők. Néhány hónappal ezelőtt Axie Oh varázsolt el, most pedig Judy I. Lin nyűgözött le. A Méreggel átítatott varázslat egyszerűen ámulatba ejtő, varázslatos, és olyan különleges atmoszférával rendelkezik, hogy az ember olvasás közben szinte érzi a veszély bizsergését a tarkóján, a feladatok okozta adrenalint a bensőjében és a tealevelek különleges, megnyugtató aromáját az orrában.




Azt mondják, vannak olyan történetek, amelyekbe bele kell kóstolni, másokat le kell nyelni, megint másokat pedig meg kell rágni és meg kell emészteni. Valahogy így voltam én ezzel a történettel is: csak bele akartam kóstolni, de a kis kóstolóból az lett, hogy huszonnégy óra alatt be is fejeztem. Nem is tudom, mikor éreztem utoljára azt, hogy ennyire beszippant a cselekmény, hogy nincsenek benne üresjáratok, és le sem akarom tenni, nehogy a végén még lemaradjak valamiről. Közben meg elképesztően jó érzés volt, hogy létezik még ennyire különleges, és egyéni történet, ami sok száz olvasmány után is tud újat adni. Megismerünk egy nagyon egyedi varázslatrendszert, és a konfliktus főbb aspektusait is, de épp csak annyi információt kapunk, hogy nagyon de nagyon akarjuk a folytatását ennek a történetnek!


És akkor most bedobom ide a kérdést kedves bloggertársaim: Ti éreztétek már azt, hogy egymás után olyan könyvek kerülnek a kezetekbe, amelyek totálisan egy kaptafára íródnak, és az összes létező klisés is megvan bennük? Ha a válasz igen, akkor a Méreggel átitatott varázslatra van szükségetek. Olyan érzés olvasni, mintha az ember újból kapna levegőt, és visszaadta azt a lelkesedést is, amit már jó néhány hónapja nem érzek magamban: ezt a könyvet olvasni valódi mosolyt okozó, dopamint termelő élmény volt. (És a bejegyzést megírni is)




Ning egy igazán szimpatikus karakter. Megvan benne az erő, az alázat, a kitartás, és egy egészséges dac is. Már amikor elindult a versenyen, akkor is kedveltem, de ahogy igyekszik az udvari intrikák útvesztőjében nem elveszni, le a kalappal előtte. Kifejezetten pozitív volt, hogy az írónő hagyta hibázni nem is egyszer: ezáltal tapasztalt, tanult és egy olyan karakterré vált, akinek azt hiszem, hogy a képességei csupán egy kis szeletét láttuk és alig várom a további fejlődését.

No meg persze a testvére, Shu gondolata is sokat segített. Kissé talán irigyeltem is kettőjük kapcsolatát: hiába voltak távol egymástól, és vívták a maguk küzdelmeit, egyetlen pillanatra sem felejtkeztek el a másikról.

Kang aztán tényleg olyan szereplő, akitől eláll az ember lélegzete. Teljesen elvarázsol a személyiségével, a figyelmességével, az apró, saját magáról elárult információkkal... és szeretnél neki vigaszt nyújtani. Szeretnél hinni minden kimondott szavában. Imádtam a srácot, és épp ezért tudom megérteni Ninget is vele kapcsolatban: a kettőjük közti romantikus pillanatok nagyon édesek voltak, alig várom, hogy mi fog még szárba szökkenni a későbbiekben.

Zhen hercegnő pont úgy fog sokak számára meglepetést okozni, mint ahogy engem is meglepett. Egyrészt higgadt uralkodó, másrészt viszont fiatal lány, akinek a cselekedetei mögött rejlő indok sokkal több, mint elsőre gondolná az ember. Sokkal több minden is forog kockán.

Lian karaktere, a konyhai személyzet, vagy épp a többi teafőző tanítvány: mindannyiuknak megvan a maguk motivációja, azok a tulajdonságaik, amelyek szerethetővé teszik őket; annyira jó lett az egész karaktergárda, hogy nem is tudnék kifejezett egyetlen kedvencet kiemelni közölük. 


Határozottan azt érzem, hogy ezzel a könyvvel új kedvencet avattam. Ning története egy elképesztő fantasy, sok udvari politikával, versengésekkel és különösen egyedi varázslattal. Egyszerre fordulatos és káprázatos, miközben annyira magával ragad, hogy képtelenség letenni, amíg a végére nem ér az ember.

Kezdj bele, és engedd, hogy elvarázsoljon.


*Hikari

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.