Csatlakozz Te is a #szabadirodalmat kezdeményezéshez


"Engem nem érdekel ez a fóliarendelet" "Majd megrendelem online" "Egyébként sem olvasok ilyen könyveket."

Nagy port kavart már az is, hogy LMBTQ tartalmú könyvekre fólia kerül(he)t, illetve, hogy nem lehet árulni ezeket a könyveket olyan boltokban, amely iskola/templom 200 méteres körzetében van. Mondok jobbat: ez mostantól a szexualitást tartalmazó könyvekre is érvényes.

Épp ezért jött létre a #szabadirodalmat kezdeményezés.


Ha valaki esetleg nem tudja a részleteket, ajánlom elolvasni a Népszava cikkét. Talán egy mondatot emelnék ki a cikkből én is a posztban külön: "Amennyiben az első három kérdés bármelyikére igen a válasz, úgy az adott könyv kirakatba vagy más módon közszemlére nem tehető."

Naivan kérdezem én: komolyan abból csinálunk problémát, hogy az a könyv amely " szexualitást közvetlenül, naturálisan vagy öncélúan ábrázolja, kirakatban elhelyezni, közszemlére tenni tilos”.

Azoknak az embereknek, akik ilyen kormányrendeletet hoznak és fogadnak el, az úgy megvan, hogy a szex az élet része? Vagy az. hogy már óvodáskorú gyermekek is hozzáférnek pornográf tartalmakhoz?* Az interneten, nem egy könyvesboltban!


Akkor pislogtam nagyokat, amikor az egyik, #szabadirodalmat poszt alatt megjelent egy olyan komment, valami olyasmi, hogy 'nem érti mi az írók problémája, örüljenek, hogy eddig írtak és sikeresek voltak'

Könyörgöm, ne az legyen már a mérce, a normális, hogy mindent némán el kell tűrni és tolerálni. Tolerálni azt, hogy egy szerzőnek az öncenzúra eszközével kell élnie, ha esetleg azt akarja, hogy normális helyen kapható lehessen a könyve, ne pedig csak valahol elrejtve, az emberek bokaszintjén kitéve, nehogy véletlenül valaki meg akarja venni (irónia). Ez az egész szomorú és dühítő egyszerre.

Az, hogy én tudatos könyvvásárló vagyok, aki átgondolja, hogy mit vásárol, egy dolog. Csakhogy az emberek nagy része nem ilyen: hanem bemegy a boltba, meglátja a könyvet, leveszi a polcról és ha tetszik neki, hazaviszi. Ahogy a helyzet jelenleg áll, olyan bestseller szerzők könyvei tűnhetnek el a polcokról, mint Sarina Bowen, Christina Lauren, Nalini Singht, Jamie McGuiere, Brittainy C. Cherry. Vagy a magyarok közül ott van On Sai nagysikerű Vágymágusok sorozata, Heteira könyvei, Esetleg Adéle Dan vagy Abby Winter, akiktől régóta szeretnék már olvasni.

Amióta kijött ez a kormányrendelet gondolkodom, de rá kellett döbbennem: a kedvenc könyveim mindegyikében van több-kevesebb szexjelenet Van amelyikben részletesebben, van amelyik kevésbé, de igazából a szereplők lefekszenek egymással benne; olyan regényben is, aminek aztán tényleg nem az erotika a fő vonala: mint a legutóbb olvasott Negyedik szárny. De bizony, Violet és Xaden (meg a többi szereplő is) szexel benne. Akkor most ilyen - egyébként fenomenális - regényt se talál meg az olvasó majd a boltokban, csupán azért, mert a karakterek valami teljesen természetes dolgot csinálnak benne?


Aztán számomra ott a másik oldal, az írói: most akkor én nem írhatok BL novellát, és küldhetem be pályázatra, mert megvan az esélye, hogy azért nem fogják beválogatni, mert két fiú a főszereplő? Értitek, nem azért nem, mert cselekményileg/minőségileg etc. nem felel meg, hanem mert nem férfi-nő, hanem férfi-férfi szerepel benne?
Azt hiszem itt ragadom meg az alkalmat, hogy hálás köszönetet mondjak a Vízió Könyvkiadónak és a C&H Projects-nek, hiszen mindketten látták a lehetőséget az írásaimban és beválogatták a pályázataik antológiáiba.
A Vizió Könyvkiadó Mágikus szerelem című novelláskötetét már meg tudjátok venni, ha meg akarjátok ismerni Alexet és Olivért, a C&H Projects még folyamatban van, de biztos vagyok benne, hogy Zandert és Ashtont is imádni fogjátok.


A Fahrenheit 451 című könyvben van egy igazán idevágó idézet: "Nem kell könyvet égetni a kultúra elpusztításához. Elég, ha leszoktatják az embereket az olvasásról."

Ha úgy érzed, írj blogbejegyzést, használd a hashtaget a közösségi média felületeiden, 

Legyünk mi magunk azok, akik nem félnek gondolkodni, de rettegnek a hallgatás sűrű csendjétől.
Akik olvasnak könyveket. Erotikusat, krimit, fantasyt, verset, drámát.... kinek, kinek ízlése és sokszínűsége szerint. 


Népszava cikk itt és itt

#szabadirodalom kezdeményezés

*Spotify beszélgetés, amit érdemes meghallgatni.

*Hikari

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.