Anna Banks: Nemezis (Nemezis 1.)

Amit az elméd még nem tud, azt a hiányosságot majd pótolja a szíved

Kiadó: Maxim
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 352
Fülszöveg:
Serubeli Sepora hercegnő az utolsó Kovács az öt királyságban. A spektórium, amit alkot, mindenkinek energiát ad, de apja most módot lelt rá, hogy fegyverré tegye, és mivel feltett szándéka, hogy háborúba kezd, a lánynak menekülnie kell előle. Az ellenséges vonalakon át Theoria királyságába menekül, de terve, hogy rejtőzködik, kudarcba fullad, amikor elfogják és az ifjú király szolgálatába kerül.
Tarik csak most vette át Theoria irányítását. és szembe kell néznie az országában dúló pestissel, ami polgárait tizedeli. Egy akadékoskodó szolgára van legkevésbé szüksége, aki a figyelmét szeretné felhívni magára. De Sepora hercegnőt nem lehet levegőnek nézni. Amikor ők ketten végre szemtől-szembe találkoznak, valószínűtlen kapocs alakul ki köztük, ami úgy bonyolítja meg az életüket, ahogy azt egyikük sem képzelte volna.
Sepora képessége megmentheti Tarik királyságát a csendes pestistől. De megbízhat nemezise iránt érzett erősödő érzéseiben, vagy minden áron rejtse el, mire képes?



Emlékeim szerint anno Ashley dicsérte a könyvet, úgyhogy talán ezért is vettem meg a duológiát teljes egészében e-könyvként, de nem igazán tudtam, mégis mire számítsak. Eléggé vakon kezdtem az olvasásába, de úgy voltam vele, nincs mit vesztenem.

 


Seporia éppen szökik a szülőhazájából, mivel olyan képesség birtokosa, ami miatt simán felhasználja a tulajdon apja: ő az utolsó, aki sprektumot – egy igazán különleges energiaforrást – képest teremteni. Menekül a „kötelessége” elől, és meg sem áll Theoria királyságaig.
Ott azonban épp fejetlenség van: új király kerül hatalomra és a népességet csendes pestis tizedeli.
Vajon segítséget tudnak nyújtani egymás számára? Egyáltalán mi fog kisülni abból, hogy két, ennyire ellentétes uralkodó útjai fonódnak össze?


 

Amikor elkezdtem olvasni a könyvet, elengedtem mindenféle elvárást, nem akartam mást, csakhogy kikapcsoljon, kiszakítson a sok aggodalom közül. Az elején nem voltam biztos abban, hogy erre képes lesz, elég döcőgösen indult a sztori, nem vonzott be azonnal.
Hozzá kellett szoknom a világhoz, a benne szereplő lényekhez, meg kellett ismernem a hierarchiát, amire az írónő épít, és ez bizony sok időbe telt: majdnem a könyv felééig eljutotta, mire úgy éreztem, elkezdett érdekelni a történet, a karakterek sorsa.
Nagyon fiatalon trónra került uralkodó, szökött hercegnő, különleges képesség, meg egy halom szokatlan lény… ezek mind kisebb részei voltak a történetnek, és be kell látnom, ugyan működtek, de ebben azért a kezdetekkor nem voltam ilyen biztos. Rövidnek hittem ehhez a történetet, de szerencsére Anna Banks tökéletes jól tudta adagolni az izgalmakat, a titkokat, a megoldásokat egyaránt.




Sepora egyébként nagyon szimpatikus hősnő, amin bevallom, meglepődtem. A legtöbb általam olvasott fantasy regényben a női főszereplő egyszerűen életképtelen és vár a csodára. Vagy ha össze is szedi magát, az olyan sok idő, hogy mire megtörténik, kihullik a hajam. Itt szerencsére ilyen eset nem állt fenn, Sepora már a kezdetektől talpraesett és tudta, mit akar. Üdítő változatosság volt.
A férfi főszereplő Tarik is igazán különleges, bár talán kissé… elveszettebb, mint Sepora. Benne sokkal több bizonytalanságot éreztem. Ez adódhat a helyzetből, amibe került, vagy a saját képességéből, amit birtokol, nem tudom. Meglátom, merre fejlődik a második részben.
A mellékszereplők nem tettek rám túl mély benyomást, nem is nagyon kerültek fókuszba, remélem a folytatásban ez is változik majd.

Ami engem nagyon-nagyon bosszantott, hogy amíg Sepora fejezetei E/1-ben vannak amit egyébként én magam jobban kedvelek, jönnek Tarik fejezetei és... nem csupán szemszöget, hanem elbeszélés módot is váltunk, hisz az ő fejezetei E/3-ban íródtak. Azt hittem falra mászok ettől, nehezen megszoktam, de egyáltalán nem élveztem.



Ez egy jó történet volt.  A világot nem váltja meg, de nem is ez a célja. Egyszerűen csak szórakoztat, kiszakít a mindennapok monotonitásából és aggodalmából, mert éppen megfelelő mennyiségű romantika, akció és rejtély van benne ahhoz, hogy gondolatban egyszerűen elutazzak Theoriába. El fogom olvasni a folytatást is.


*Hikari

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.