L. A. Casey: Gyere haza!


A menekülés ideje lejárt. Mostantól ideje szembenézni a dolgokkal.

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 360
Fülszöveg:
Lane retteg a hazatéréstől. Szeretett nagybátyja, Harry váratlanul meghalt, de Lane-nek meg kell küzdenie egy régi démonával is. Kale Hunttal gyermekkoruk óta a legjobb barátok, ám ez a kapcsolat sosem volt egyszerű. Lane miatta hagyta ott a családját és költözött New Yorkba. Fájt látnia, hogy Kale valaki mással boldog, másba szerelmes. Fájt, méghozzá iszonyúan. Tehát fogta a sátorfáját és mindent hátrahagyva új életet kezdett, teljesen elvágva magát a múltjától. Ám most, hogy visszatér, a régi érzések is előtörnek, mintha egy nap sem telt volna el a távozása óta. Az érzelmek mindent elborítanak, a tragédia pedig összehozza az embereket. Vajon Lane képes lesz-e megküzdeni a múltjával, a családjával, a veszteségekkel?

 

Annyira érdekelt ez a könyv, mert nagyon sok jó véleményt olvastam róla, kíváncsi voltam, mit tud adni. Főleg azért, mert mostanában csalódásokba futok bele. Sajnos, ez sem lett kivétel.


Hősnőnk, Lace nagybátyja halálhírét kézhez kapva dönt úgy, hogy évek óta először visszatér a szülővárosába. Ott azonban nem csupán a fájdalommal kell szembenéznie, hanem a rengeteg emlékkel is, amiket eddig minden erejével próbált a lehető legmélyebben eltemetni magában.


Nagyon szerettem az olyan sztorikat ahol gyerekkori barátság ad alapot, főleg azért, mert így van egy kiindulópontja a szereplők kapcsolatának, és nem nulláról építenek fel mindent, a történet kezdetével. 


Mint fentebb írtam, nagyon sokan mondtak erről a történetről nagyon jókat, és a könyv elején értettem is ennek az okát, azonban  legnagyobb bánatomra, ahogy haladt a történet, úgy tetszett egyre kevésbé. Egyszerűen nem élveztem, nem tudtam élvezni. Számomra az egész történetnek eléggé depressziós hangulata volt, egyszerűen levitt az életről. Sokkal-sokkal pozitívabban is lehetett volna tálalni ezt az egész gyászfeldolgozás témát. Én azt is értem, hogy a halál az élet része, de az már egyszerűen too much, amikor szinte mindenki meghal/már halott azok közül, akik fontosabb szerepet töltenek be a karakter életében.


Jó ötlet volt egyébként a múlt-jelen váltakozás is a történetben, de itt is főleg a gyerekkori részeket értékeltem, mert ahogy hősnőnk idősödött, úgy lett egyre… idegesítőbb. Amíg fiatal volt, addig aranyos is, aztán jött a kamaszkor és egyszerűen bosszantott. Peche van, hogy ez felnőtt korára sem múlt el.


Lane-ben egyszerűen minden IS bosszantott. Az, hogy a történet szerint huszonhat éves, de úgy viselkedett és olyan hisztiket levágott, mint egy tinédzser, csak hab a tortán. Nem volt számomra a motivációja sem érthető: sokkal inkább éreztem dacból csinált gyerekes döntésnek, mint valóban átgondoltnak. 

Egyébként ugyanezt éreztem a családtagjaival kapcsolatban is: nem tudtam hová tenni a felháborodásuk, a sértettségüket, az értelmetlen haragjukat. Lane végül is felnőtt ember, miért is kellett volna kalitkába zárni élete végéig? 

Talán egyedül Kale-ben volt némi értelem, de ő sem került olyan közel hozzám, mint általában a romantikus könyvek férfikarakterei. Attól pedig, amilyen nyálas papucs lett a végére… szó szerint kirázott a hideg.


Őszinte leszek: amennyire azt vártam, hogy szeretni fogom ezt a történetet, akkora csalódást érzek most olvasás után. Nehezen tudnék olyan pontot mondani, ami tetszett, mert az a helyzet, hogy becsapva érzem magam. Nem tudom, én miért nem találtam meg azt a sok szerethető pontot benne, amit előttem már annyiban felfedeztek.

Mondanám, hogy csak mazochisták, de nem mondom, méghozzá azért nem, mert attól függetlenül, hogy engem ez a történet egyáltalán nem szólított meg, más még szeretheti. Szóval azért tegyetek vele egy próbát. Én meg pihentetem egy ideig a rubin pöttyös könyveket. Mindenkinek jobb lesz így. 


*Hikari

2 megjegyzés:

Beatles_Lány írta...

Kedves Hikari!
Nagyon érdekes volt elolvasni az értékelésed és a te szemeddel vetni egy pillantást erre a könyvre. Én sokszor pont az ellenkezőjét éreztem néhány gondolatodnak; és szeretném megosztani veled, hogy mit gondoltam a könyvről, amikor olvastam.
Bevallom, én hamar megkedveltem a szereplőket a hibáikkal és az idegesítő tulajdonságaikkal együtt. Az egész könyv arra emlékeztetett, hogy mind ugyanolyan emberek vagyunk: hibázunk és elrontunk dolgokat; aztán újrakezdünk, próbálkozunk és így tovább. Elérhetünk egy olyan pontra az életünk során, ahol annyi minden gyűlik fel bennünk - ami elől legszívesebben folyton menekülnénk - hogy egy dacos, hisztis tinédzserként viselkedünk akár huszonévesen is. És ettől számomra igazibbnak, őszintébbnek tűnik a történet, mint néhány hasonló témát pozitívabban feldolgozó kötet.
Emellett szerintem a szomorúbb hangvétel és a komolyabb hangnem mind ahhoz segíti az olvasót, hogy jobban bele tudja érezni magát a történetbe és igazán átjöjjenek az érzelmek. Ahogy írod is, sok embernek lehet ez túl sok, túl depresszív vagy épp túl idegesítő, de szerintem ha valaki hasonló helyzetben van (azaz hasonló módokon próbál/t "megküzdeni" a gyásszal és magával az élettel), annak sokkal többet adhat ez a könyv, mint más szemléletű embereknek.
Sajnálom, hogy ez nem nyerte el a tetszésed. Remélem, hogy nemsokára találsz egy olyan rubin pöttyös könyvet, amit nagyon szeretsz majd! :)

K. A. Hikari írta...

Szia! Ne haragudj, hogy csak most reagálok, nem vettem észre a kommentedet korábban.
Nagyon szépen köszönöm, hogy leírtad, benned milyen gondolatokat ébresztett a könyv. Úgy gondolom, az élet pont azért szép, mert ugyanaz a történet teljesen más érzéseket vált ki különböző emberekből.
Én is sajnálom, hogy nem tetszett, mert sok pozitív véleményt olvastam, de szerencsére valóban sok rubin pöttyös könyv van a piacon, van miből válogatnom. Az pedig benne van a pakliban, hogy néha beleválaszt az ember lánya :)
*Hikari

Üzemeltető: Blogger.